Хаос с тавана върху лихвите по кредитите

Изненадващо, депутатите вчера приеха таван от около 50% на година върху лихвите по потребителските кредити. Това ограничение ще удари фирмите за бързи кредити. Още след гласуването обаче стана ясно, че текстът ще се гласува извънредно за трети път на заседанието на парламента в сряда. Целта е таванът да отпадне.

Досега в най-новата парламентарна история е имало само няколко прецеденти с трето гласуване на един текст, което е на ръба на процедурата.

Въвеждането на тавана мина неочаквано покрай останалите промени в Закона за потребителския кредит – за обвръзване на лихвите с пазарни индекси, за отпадане на куп такси по потребителските и ипотечните кредити и др. Депутатите от БСП Георги Анастасов, Георги Кадиев и Борис Цветков предложиха да се въведе максимален процент годишно оскъпяване, който да е до 5 пъти размерът на законната лихва. Тя се определя от Министерски съвет и е 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,04%).

Така годишният таван излиза малко над 50% на година. При първото гласуване предложението бе отхвърлено, но беше прегласувано и получи зелена светлина с подкрепата на депутати от всички парламентарни групи, най-много от ГЕРБ. Аргументите на Кадиев и Анастасов са, че таванът ще защити клиентите с ниски доходи, които теглят бързи кредити с огромни лихви от стотици и хиляди проценти.

Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП обаче обявиха, че предложението ще бъде прегласувано в сряда, защото таван може да има само за небанковите институции, а те ще бъдат регулирани в отделен закон. “Това е лош сигнал към Европа. Инвеститорите и банките там ще си помислят, че щом слагаме таван от 50%, някоя банка се готви да предложи такава лихва”, каза Цонев.

В края на деня лидерът на БСП Сергей Станишев излезе с видеообръщение във фейсбук, в което каза, че с промените в Закона за потребителския кредит се въвежда справедливост, баланс на интересите и защита на потребителите.

БРАНШЪТ: ЩЕ НИ ЗАМЕНЯТ ЛИХВАРИ

Ако таванът остане, това ще лиши най-бедните от бързи кредити и те ще се пренасочат към нелегални лихвари, които раздават заеми “на черно”, коментираха представители на фирмите за бързи заеми. Според сегашните тарифи на компаниите, ако се вземат 100 лв. на заем за две седмици, сумата за връщане е 118 лв. Това прави годишна лихва от 438%. Ако тя се свали до 50%, клиентът ще трябва да върне 102 лв. За печалба от 2 лв. обаче никоя фирма не би предоставила такъв продукт на рисков клиент.

Според европейско изследване към 2010 г. три държави в ЕС имат абсолютен таван на лихвите по кредитите (Гърция, Ирландия и Малта), в 11 той зависи от средната пазарна лихва, в 13, сред които и България, няма ограничения. /Труд/