МВР жертва командоси в „ювелирна“ операция срещу психично болен

Четирима елитни полицаи се превърнаха в пушечно месо в неадекватна акция, одобрена лично от главния секретар Светлозар Лазаров

МВР шокира обществото с неадекватна петчасова акция за неутрализиране на въоръжен мъж с психични отклонения в Лясковец. В резултат на напълно погрешна тактика, по мнението на експерти, четирима полицаи от Специализирания отряд за борба с тероризма, т. нар. барети, се превърнаха в пушечно месо. 40-годишният Емил Шарков загина, а другите трима получиха тежки наранявания. Двама от тях са заплашени от трайна инвалидност. Въпреки това ръководството на МВР не пое отговорност и не подаде оставка. И вътрешният министър Цветлин Йовчев, и главният секретар Светлозар Лазаров обявиха готовност да се оттеглят, „ако това би помогнало“, но не го направиха дори от куртоазия.

Трагичният край на вчерашната операция се оказа последен епизод от тригодишни неуспешни опити на МВР и прокуратурата да отнемат незаконно притежаваното оръжие на Петко Савов Петков и да го подложат на принудително лечение заради психичeските му проблеми. Стрелецът от години тероризирал съседите си, а преди два дни МВР получило сигнал и от директора на лясковско училище, че Петков заплашва, че ще застреля учениците.

Акцията в Лясковец е била по координиран на най-високо ниво план, съгласуван между главния секретар на МВР и зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Случаят бил докладван на Сарафов, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров цял ден бил на заседание на Висшия съдебен съвет. За акцията всъщност не е имало нужда от прокурорско разрешение, защото акциите на баретите са в правомощията на главния секретар. Той не е длъжен да се съобразява дори с министъра.

Всички участници в трагедията обявиха, че ситуацията е налагала спешни действия. Според данни на МВР заплахите на стрелеца датират още от 2011 г. Оттогава бившият работник от военния завод в града и ловец Петко Петков (53 г.) седял само вкъщи и отказвал да излиза. На пазар ходела само майка му. Той бил въоръжен с ловен автомат, гладкоцевно оръжие и 2 ловни карабини, чието разрешително изтекло преди 2 г. Оттогава полицията не е могла да го принуди да излезе от дома си, за да го арестува и да му вземе оръжията. Когато полицаите се приближавали до дома му, той ги заплашвал, че ще стреля, и така ги гонел. През март 2012 г. полицията в Лясковец поискала помощ от баретите и от Института по психология на МВР. Била планирана акция, която била отменена от тогавашния гл. секретар Калин Георгиев в последния момент. Според Лазаров основният аргумент тогава бил, че операцията е опасна. Той не отговори на въпроса какво е накарало МВР 2 г. по-късно да предприеме същата акция.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев бе привикан спешно в парламента, където описа подготовката за акцията. Тя е била предхождана от два инструктажа в полунощ и през нощта срещу 14 март. Няколко коли с тежковъоръжени барети са били изпратени в Лясковец. В 6 ч. сутринта четирима барети се явяват пред апартамента на Петков, който живее в триетажна кооперация в центъра на града и чиито съседи не са били уведомени за случващото се. Извикали „Полиция! Предай се!“ пред вратата на апартамента, но били посрещнати с огън. Командосите се оттеглили. Шарков е убит, докато е прикривал отстъплението на колегите си. Първият изстрел е уцелил лявата горна част на щита му. Предпазното средство се отместило и част от тялото му остава открита. „Кинетичната енергия от изстрела е завъртяла щита“, обясни по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Следващият куршум е попаднал в пролука между каската на полицая и щита. Стрелецът Петков бе заловен малко преди обяд, след като е прострелян в корема от баретите. Лазаров обясни състоянието му като „трудно адекватно“.

Лазаров обясни, че не е имало друг вариант освен директен щурм, тъй като Петков бил агресивен и неконтактен. Такова било становището и на психолозите от института към МВР. Полицаите не могли да установят контакт и с майка му, която също е определена като агресивна. По думите на Лазаров по време на операцията са присъствали окръжният прокурор на Велико Търново и районният на Горна Оряховица, а МВР е имало разрешение за претърсване и изземване от съда.

„За обществото това е една успешна акция, но за нас е трагедия“, коментира Лазаров, който също започва кариерата си в отряда на баретите. Той обясни, че убитият му бил не само колега, но и личен приятел, с когото започнали заедно в отряда. Загиналият Емил Шарков има жена и дете.

Парламентът се отнесе равнодушно към драмата. Депутатите привикаха вътрешния министър, но след това дълго време се занимаваха с декларации по други теми. Оставката на Йовчев беше поискана с половин уста само от ГЕРБ и от извънпарламентарни сили.

Лазаров коментира, че си е поел отговорността, като отишъл на място и продължил операцията. Главният секретар защити действията на МВР, твърдейки, че в противен случай Петков е щял да стреля по децата в близкото училище. „МВР не е имало друг вариант за действие, тъй като Петков е бил барикадиран в жилището си“, обясни Лазаров. Не е имало и как да изстрелят димни гранати, тъй като прозорците били залостени с дървени платна. Многократните опити на МВР да установи контакт с него били неуспешни и затова трябвало да се прибегне до сила.

В края на деня от прокуратурата съобщиха, че са започнали разследване срещу Петков за убийството на единия полицай и раняването на другите трима.

Случаят в Лясковец удивително напомня неутрализирането на Тодор Димов-Чакъра, който загина във вилата си край Харманли през 2003 г., когато главният секретар Бойко Борисов прати голям брой тежковъоръжени полицаи, които обстрелваха къщата с гранатомет. Към Чакъра също беше подходено неадекватно, като реално той беше търсен, за да излежи в затвора лека присъда.

ДПС измести БСП в яростната защита на Йовчев

Драматичните събития в Лясковец не разтревожиха особено депутатите. ГЕРБ използва случая да поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев, ДПС – да го защити пламенно, а „Атака“, която от месеци иска Йовчев да сдаде поста заради бежанците и скандала на летището във Варна с участието на лидера й, вчера предпочете тактически да отвлече вниманието в друга посока. БСП използва престрелката през медиите, за да се сниши. Едва в късния след обед социалистите обявиха в декларация, че „категорично се противопоставят на възможността трагедията в Лясковец да се използва за извличане на политически дивиденти“. Хората на Сергей Станишев се скриха зад клишираното да се направи прецизен преглед на спецакцията и анализ на действията на отговорните лица. Поискаха и да се разбере кои са лицата, издали разрешителното за ползване на оръжие, и да им бъде потърсена отговорност.

Така Лютви Местан се оказа най-племенният защитник на министъра. А искането на оставката му от страна на ГЕРБ бе повод наследникът на Ахмед Доган да обяви, че то е „необосновано, странно и нелепо“. „Цветлин Йовчев е един от най-успешните и добри министри в кабинета „Орешарски“. Той е рядък професионалист, който има огромна заслуга за променената демократична среда в България, за премахването на усещането за полицейщина. Човек с неоспорим международен авторитет, но разбирам, че ГЕРБ удрят едно от най-силните звена в кабинета „Орешарски“, обяви Местан.

„Хубаво е, колкото се може по-бързо, да направите анализ по какъв начин е протекла специализираната полицейска операция тази сутрин. Хубаво е да потърсите отговорност на тези лица, които са изготвили плана за действие и операцията. Ако не го направите, е хубаво да си помислите за вариант да си подадете оставката“, обърна се към вътрешния министър депутатът Красимир Ципов от ГЕРБ. Йовчев даде да се разбере, че към момента не смята да се съобрази с препоръката.

В началото на деня депутатите пък демонстрираха пълно пренебрежение към случващото се в Лясковец. Те се задоволиха с привикването на министъра, след което решиха, че по-важно им е да се занимаят с темата „Украйна“ и субсидиите за земеделците. „Атака“ обяви в специална декларация, че има намерение да изпрати свои наблюдатели в Крим и призова да се признае референдумът там. ГЕРБ пък претенциозно пожела да се запознаят „хората с истинските обстоятелства по процеса на договаряне на средствата за общата селскостопанска политика“ с намека, че отпускането на пари за подпомагане на селскостопанските производители не се дължи на сегашното правителство, а и на тяхното. В същото време пленарната зала рязко обезлюдя. /Сега/