Идея: Частници влизат в държавните болници

Болнични дейности като хемодиализа, лабораторни или образни изследвания ще могат да се приватизират. Това се предвижда за онези райони на България, в които държавните лечебни заведения не разполагат с достатъчно персонал и добра апаратура.

Това съобщава здравният министър д-р Таня Андреева в отговор на питане на депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих дали се обмисля тотална или частична приватизация на държавни болници. Решението за продажбата на дейности било взето след анализ на състоянието на болничната медицинска помощ у нас, както и на базата на разработената Национална здравна карта.

Д-р Андреева добавя още, че се подготвя разширяване на обхвата на публично-частните партньорства при модернизирането на държавните и общинските болници. Водещ щял да бъде общественият интерес. “Стремежът към публично-частните партньорства е една от целите на правителството. Ето например близо до Сточна гара в София има болнични терени, които могат да се продадат, а в същото време собственикът им да запази предмета на дейност. Там обаче има проблем с безопасността на сградите, които буквално са рушащи се”, коментираха вчера от МЗ.

Не е ясно обаче как ще се случи приватизацията, тъй като в Закона за лечебните заведения има забранителен списък на държавните болници и националните центрове, които не могат да се обявят за продажба. А ако става въпрос за пускането на търг на пустеещи имоти и неизползваеми терени на лечебни заведения, това е идея още от времето на здравните министри на тройната коалиция проф. Радослав Гайдарски и д-р Евгений Желев. Но тя така и не се реализира.

“Ако притежаваш голям брой болници, например над 300, няма как да им хванеш дирята. А и количеството не е гаранция за качество”, коментира пред “Труд” Семир Абу Мелих. Според него по-добре е държавата да направи няколко суперболници, в които да се справя с абсолютно всички случаи, отколкото да има безчет затъващи заведения.

Швейцария, която е сравнима по население и география с България, има около 50 болници, но гражданите  не се оплакват от броя на лечебниците.
Семир Абу Мелих е категоричен, че ако части от държавни болници се дадат на частници, те ще се грижат за пациента много по-добре.
Приемат ни за лечение два пъти по-често

Българинът влиза близо два пъти по-често в болница, отколкото европеецът.
При нас хоспитализациите през 2005 г. са били средно 20,8 на 100 души от населението, през 2011-а скачат на 26,6 на сто души, а през 2012 г. – на 27,9.

Средно за ЕС те са 18,36, показват данни на здравното министерство в отговор на питане на депутат от ГЕРБ.

Болниците имат икономически интерес да настаняват повече пациенти, които съответно им носят повече пари. Друга причина за ситуацията е, че няма ефективна регулация за плащането по клинични пътеки, извънболничната помощ е неефективна, посочват от МЗ. /Труд/