Магията на френския шансон покорява Пловдив в две мелодични вечери в Дома на културата

Започва 19-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив 2022.

На 29 юни, сряда, стартира 19-тият Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив 2022.

Това е най-големия форум на френското музикално и песенно изкуство на Балканите. Той е втората по важност и мащаби проява от такъв вид в Европа, след тази в Амстердам, и дава възможност на участници и доброволци да се запознаят с нови и интересни хора, да се докоснат до различни култури и всичко това през призмата на френския език, разказа директорът на Алианс Франсез, Теофана Брадинска.

Специален гост на фестивала в Пловдив на 29 и 30 юни ще бъде Пиер Колио, директор на Френския културен институт и съветник по сътрудничеството и културната дейност към Френското посолство, който ще приветства публиката и участниците. Преди да дойде в София през септември 2021 г., дългата му дипломатическа кариера го отвежда в Гвинея, Канада, Йордания, Кувейт, Япония. Кариерата му на дипломат го среща с България още през 80-те години на миналия век., когато се занимава с научно и техническо сътрудничество с източноевропейските страни.

В първия ден – 29 юни от 19.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои официалното откриване по време на специален концерт. Фестивалът ще бъде открит за поредна година от заместник- кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Отново ще звучи химна на събитието – песента „Шан-з-Елизе” в специална джазирана версия, този път в изпълнение на 18- годишната, талантлива Кристина Карабельова.

В откриващия концерт ще вземат участие българските лауреати Марина Спасова и Нели Солакова, печелили конкурса през изминалите години, които ще изпълнят атрактивни, специално подготвени песни, както и новите звезди на фестивала – възпитаниците на „Арт Войс Център”, с ръководител Румяна Иванова, които са музикални партньори на „Златен ключ“. Красиви изпълнения, наситени с много емоции ще чуем от Петал Гало от Индия и Мишел Езат от Египет. Към днешна дата и двамата са поели по своя професионален път – тя е индийски дипломат, а той преподавател по френски език в Александрия, но музиката и френския шансон остават завинаги в душите им. Публиката ще може да се наслади и на впечатляващи и вълнуващи изпълнения на Кристина Енчева, която е само на 10 години, на Наталия Камагорцева на 12 години и Белослава Петрова на 13 години и други млади таланти, които ще пеят популярни шансони със специално направен, съвременен аранжимент. Към тях ще се присъедини и звездата с опит Ива Ичевска.

Във втората фестивална вечер – 30 юни от 19.00 часа, отново в ДК „Борис Христов“ е концертът „Олга и приятели“ на талантливата Олга Василенко от Украйна – дългогодишен участник в „Златен ключ“. Олга и приятели са подготвили серия от приятни изненади за публиката и ще заредят с много добро настроение всички присъстващи в залата.

Ще чуем отново и двамата братя близнаци Джес и Уесли /Jesse и Wesley/, които са подготвили много специален поздрав за Пловдив. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на формата „Талантите на Франция” през 2019 година – на жури, публика, за автори и композитор и др. и вече са влюбени в Пловдив.

19-тият Международен фестивал на франкофонската песен „Златен ключ“ е под мотото „Празник на музиката”. По цял свят, той се организира с изключителното съдействие на съответната община, в Пловдив концертите също са под егидата на община Пловдив – дългогодишен партньор на франкофонското събитие. Най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde отново ще спомага за популяризирането и добрата реклама на нашия град по света.

Входът за събитието е безплатен!

m.filibe.com