Близо 400 изпълнители от всички фолклорни области на страната участваха в конкурса „Широка лъка пее, свири и танцува“

Близо 400 изпълнители от всички фолклорни области на страната участваха в четвъртото издание на Националния фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“, информира Стоянка Тенова, директор на Националното училище за фолклорни изкуства (НУФИ).


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Конкурсната програма се проведе на 11 и 12 юни, а официалното откриване на музикалното събитие бе на 13 юни. Мисията на конкурса е да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор, уточняват от НУФИ.

Конкурсът „Широка лъка пее, свири и танцува“ дава сцена на изпълнители на български фолклор от 5-годишна възраст до 12 клас. В първия ден  се представиха малките таланти с народни инструменти, оркестри, камерни инструментални групи и танцьори. На 12 юни програмата продължи с изпълнения на певци, хорове, камерни вокални и групи за автентичен фолклор, както и участниците в раздела „С песните на Надежда Хвойнева“.

Всяка година конкурсът включва раздел „С песните на …“ за изпълнения от репертоара на легендарни родопски певци и певици. Най-многоброен тази година бе конкурсният състав за вокални изпълнители –  участваха около 160 певци и певици от най-младото поколение.

„Широка лъка пее, свири и танцува“ се организира от НУФИ с подкрепата на Министерството на културата, кметството в Широка лъка и Община Смолян.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев