Съборът „Мараш пее“ и конкурсът „С песните на Вълкана Стоянова“ събират стотици любители на фолклора в Стралджа

Народният събор „Мараш пее“ и конкурсът за надпяване „С песните на Вълкана Стоянова“ отново ще съберат стотици любители на българския фолклор в Стралджа на 14-и и 15-и май.

     

  

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Двете събития са включени в Националния културен календар.

В първия ден ще се даде възможност за изява на млади певчески таланти и доказани такива. Песните на Вълкана Стоянова ще звучат като поклон за 100-годишнината от рождението ѝ. Конкурсът за надпяване е преклонение пред нейния талант и доказателство за непреходността на творчеството ѝ.

На сцената през втория ден ще излязат танцовите състави, за да изпълнят едни от безбройните и любими български народни хора – „Трите пъти“, „Джиновско“, „Дайчово“, „Чепница“ и др. Своето майсторство ще покажат любителски и професионални танцови колективи, разделени в три възрастови групи – до 14 години, от 14 до 25 години, над 25 години.

Двете фолклорни прояви са възстановени след двегодишно прекъсване заради епидемичната обстановка от COVID-19, поради което интересът към тях е още по-голям, допълват организаторите.

www.bta.bg


m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев