Кукери, гайди и каракачански танци откриха Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир на Гергьовден

Кукери, гайди и каракачански танци откриха Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир на Гергьовден.

     

  

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Десетият Национален събор на овцевъдите започна на 6 май от 11:00 часа с изпълнения на кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и ще донесе благодат. След тях поляните край Петропавловския манастир  се огласиха от прочутия смолянски народен оркестър „101 каба гайди“. Музиката и традициите на древните пастири номади – каракачаните, оживяха в изпълненията на танцовия състав „Кацандонис“ от Карлово. Над събора се извиси гласът на родопският славей Златина Узунова и възпитаниците й от школата за народно пеене към НЧ „Христо Ботев-1871“ от Смолян.

Програмата на събитието, което  се проведе от 6 до 8 май в околностите на Велико Търново, е наситена с изложения на животни (овце, кози, лами, коне, кучета, магарета), атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, най-тежък коч, теглене на товари от коне тежковози, най-добри продукти от овче и козе мляко. На събора  имаше селскостопанска техника, оборудване, фуражи, био пазар, фермерски продукти и зони за директни продажби.

Повече от 70 бяха участниците в традиционното изложение на занаяти, а неповторими семейни преживявания ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. Старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, гергьовски курбан с Ути Бъчваров, разнообразни кулинарни зони и чевермета, нестинари, хоротеки, народни веселби, големи вечерни концерти и още много атракции зарадваха посетителите.

Повече от 2500 изпълнители представиха фолклор от цяла България в съпътстващия Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който тази година е подкрепен от Министерство на културата.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Събитието се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г. и до сега е привлякло над 800 000 посетители от страната и чужбина.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: agurdev@abv.bg.Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.