Православната църква почита паметта на свети мъченик Неофит и преподобни Максим Проповедник

На 21 януари православната църква почита преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит.

Имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

Преподобни Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството.

Родом е от Цариград, където получава високо образование и заема висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите той отива в Рим и по негово внушение папа Мартин свиква събора в Латерана против ереста.

Във времето на жестокия император Диоклетиан (284–305 г.) в древния град Никея в малоазийската област Витиния живее благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция, чийто син Неофит е подложен на нечовешки мъчения заради изповядването на Христовата вяра.

Три дни той е държан в огнената пещ със затворени врати, като мъчителите му се надявали костите му да се превърнат в пепел. На третия ден Неофит излиза от пещта невредим.

После завеждат юношата на арената, разсъбличат го и пускат срещу него мечки стръвници, но те подвиват крака пред мъченика, а после се отдалечават. Накрая довели огромен и страшен лъв, но той се оказал същият, с който Неофит преди това живял в Олимпийската пещера. Вместо да разкъса юношата, свирепият звяр близва нозете му и всички виждат от очите му да потичат сълзи.

Така Бог посрамва жестокостта на езичниците, които били по-свирепи от най-страшните зверове.

Накрая заповядали да убият Неофит. Тогава един звероподобен езичник го пронизва с един удар на копието си. Така юношата-мъченик прославя Бога със смъртта си на 21 януари 290 година.

Куриозното е, че 21 януари е имен ден и на предишния наш патриарх Максим, както и на настоящия Неофит, за който днес в митрополитския катедрален храм на София „Св. Неделя“ бе отслужена съборна Света литургия. А след края на богослужението, за здравето и благопреуспяването на първойерарха на Българската православна църква в неговото служение, бе отслужен и молебен.

m.filibe.com