Изложбата „Епохата на Фердинанд“ гостува в Регионален исторически музей – Пазарджик

От тази седмица в сградата на Регионален исторически музей – Пазарджик е експонирана гостуващата изложба „Епохата на Фердинанд“ от Регионален исторически музей – Велико Търново.

Тя е представена по повод 135 години от избора на Фердинанд Сакскобургготски за български княз. В двадесет и осем информационни табла е изложен документален и снимков материал от фондовете на Централен държавен архив и Национален политехнически музей.

Проследено е развитието на младата българска държава и българското общество през последното десетилетие на XIX в. и началото на ХХ век. Снимки и документи разказват за първите години на Фердинанд на българска земя, когато князът е под опеката на премиера Стефан Стамболов.

Поставен е акцент на обявяването на Независимостта на Княжество България на 22 септември 1908 г. и последвалите войни за национално обединение, завършили с национална катастрофа и абдикация на цар Фердинанд.

Изложбата дава информация за развитието на българската икономика от началото на ХХ в. – индустрия, транспорт и съобщения, външнотърговски договори и спогодби. Представено е първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. Част от таблата показват промените в облика на столицата София.

Отделено е внимание на развитието на българската просвета и култура, създаването на Софийския университет през 1888 г. В началото на ХХ в. промени настъпват в бита и модата, което е отразено в снимков материал.

Експозицията завършва с представянето на последните години от живота на Фердинанд след неговата абдикация от българския престол. Изложбата може да бъде посетена до 11 март 2022 г.

www.radioplovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.