Ползите от четенето всеки ден

Кога за последен път сте чели книга или статия на сериозна тема?

Дали читателските ви навици не се ограничават с туитове, обновяване на статуси във Facebook и задълбочен прочит на съставките върху опаковките в магазина?

Ако сте един от многото, които нямат регулярен навик да четат, то най-вероятно пропускате много, защото четенето има доста плюсове и сега ще разгледаме някои от тях.

Стимулира мозъка

Изследвания посочват, че стимулирането на мозъка може да забави (или да предотврати) Алцхаймер и деменция. Мозъчната активност не позволява на главния мозък да губи мощност.

Като всеки останал мускул в тялото, мозъкът също се нуждае от упражнения, за да остане силен и здрав. Различните пъзели или игри, тип шах, също са полезни за когнитивното стимулиране на мозъка.

Намалява стреса

Независимо от това колко стрес имате на работа, в личния живот или други проблеми, с които се сблъсквате всеки ден, всичко изчезва, когато бъдете погълнати от някаква история. Качествените романи могат да ви отведат в други светове, докато някоя сериозна статия ще привлече вниманието ви и ще ви задържи в настоящия момент. Напрежението ще изчезне и вие ще се отпуснете.

Знания

Всичко, което четете е източник на нова информация. Никога не знаете кога ще ви потрябват дадени сведения. Колкото повече знания, толкова повече шансове, че ще се справите с всякаква задача, която ще ви предостави животът.

Ето още храна за размисъл – помнете, че един прекрасен ден можете да загубите всичко – работата си, имуществото си, парите си, дори здравето, но никой не може да ви отнеме знанията.

Разширява се речниковият запас

Колкото повече четете, толкова повече думи започват да присъстват в ежедневния ви лексикон. Добре сложената реч няма да попречи на работа, а умението да говорите уверено с по-висшестоящите колеги, ще повдигне самооценката ви. Това може да ви помогне в кариерата – не е гаранция, но тенденциозно начетените и ерудирани хора, които имат богат мироглед, по-лесно се издигат по веригата.

Четенето на книги е изключително важно при изучаване на чужди езици, защото чужденците могат изучават нови думи в контекста на историите, да подобрят граматиката си и бедния езиков запас.

Развива паметта

Когато четете книга, трябва да запомните дадени персонажи, техните характери, цели, историята и много нюанси, както и добре да се ориентирате в сюжета и темите, които се преплитат. Това е сложен процес, но мозъкът е невероятен орган, който с лекота запомня всичко.

Изненадващо е, но всяко запаметяване създава нови невронни мрежи и укрепва вече съществуващите. Това помага за развитието на оперативната памет и стабилизира настроението.

Аналитични навици

Успявали ли сте да познаете главната загадка в романа преди края му? Ако да, то вие сте използвали критичното и аналитичното си мислене, за да съпоставите всички детайли и да разберете интригата.

Това умение да анализираме детайлите ни е необходимо, когато критично оценяваме някой роман – добре ли е написано произведението, развити ли са характерите на персонажите, доколко добре е написана сюжетната линия и подобни.

Ако имате възможност да обсъдите книгата с още някой, то вие ще съумеете ясно да изложите мнението си, защото сте отделили време за анализ на детайлите.

Тренировка за фокус и внимание

В днешния виртуален свят милион неща изискват вниманието ни, затова всеки ден практикуваме мултифункционалността си.

За 5 минути човек може да се разкъса между работа, проверка на имейла, чат с няколко души, прочитане на туитове и общуване с колеги. Този тип поведение допринася до увеличаване на стреса и понижаване на производителността. Когато четете книга, то цялото ви внимание е насочено към историята – останалият свят престава да съществува и вие можете да се потопите във всеки момент.

Опитайте се да четете 15-20 минути преди работа (например, сутрин, ако пътувате до работа с градски транспорт) и ще се изненадате колко по-фокусирани сте в работата си.

Писателски навици

Тази полза върви ръка за ръка с разширения речников запас. Наблюдавайки върху стиловете на други автори, няма как това да не повлияе върху вашия собствен стил. Този процес прилича на това как музикантите се повлияват един от друг, както и художниците използват техники на творящите досега. Писателите също не са изключение и подражават на тези преди тях.

Умиротворение

Покрай успокоението, което може да донесе четенето на хубава книга, идва и умиротворението. Прочитането на душевни текстове понижава натиска и носи чувство на спокойствие – книгите могат да бъдат помощник на хора, които са податливи на лесна промяна в настроенията и имат леки психични заболявания.

Безплатно обучение

Макар много да обичат да купуват книги, четенето може да бъде безплатно.

За да намалите разходите покрай закупуването на книги, можете просто да посещавате библиотеки. Там ще откриете книги за всеки вкус, плюс това библиотеките периодично попълват колекциите си, така че няма как да ви омръзне.

Ако нямате библиотека наблизо, то имате интернет. Много от книгите са качени там и можете да ги четете от таблета, от електронна книга или на компютъра.

Има много жанрове в литературата и всеки може да намери нещо за себе си. Няма значение какво харесвате – класика, стихотворения, модни списания, биографии, религиозни текстове, книги за подрастващи, самоучители, улична литература или романтични новели. 100% ще намерите нещо, което е способно да развихри въображението ви.

Мая Златкова
www.seen.bg