Обучават наши архитекти как да опазват недвижимото културно наследство

Френски и български преподаватели ще обучават наши архитекти как да опазват недвижимото културно наследство.

Курсът е организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и френския институт Екол дьо Шайо. Споразумението за сътрудничество между Министерството на културата, НИНКН и школата към Центъра за архитектура и наследство в Париж стана факт в последните дни на миналата година. През 4-те семестъра, в продължение на около 700 учебни часа курсистите ще специализират в сфери като история от античността до модернизма, архитектурно заснемане и художествена реставрация, исторически особености на българските сгради, църкви и манастири, международни норми и стандарти.

18-те български преподаватели са утвърдени архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори – част от тях защитили докторски степени след завършването на програмата. 9-имата френски преподаватели са авторитети в специфичните области, с които е известна школата на Шайо, като патология и реставрация на строителните материали от различните епохи, методите на проучване и документиране, аварийни мерки за спасяване и укрепване, теории на реставрацията и еволюция на системите за опазване на културното наследство в различните държави, парково и градинско изкуство, реставрация и адаптация на обектите.

Гост-преподавателите ще водят и ателието по архитектура и урбанизъм в последния семестър на програмата. Условието към кандидатите за курсисти е да са дипломирани архитекти. Обучението ще започне наесен и в края на 2-годишния курс участниците ще защитават дипломни проекти, за да получат сертификата за специализацията от НИНКН и Екол дьо Шайо. Програмата дава задълбочено знание какво пазим, защо го пазим и как го пазим; учи възпитаниците ни да се вглеждат в знаците, по които могат да установят историческата, археологическата или архитектурната стойност на сградите и значението им за градоустройственото развитие, казва директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Той е един от първите български архитекти, завършили курса на Екол дьо Шайо, специализирал и работил в Париж в областта на недвижимото културно наследство. С негово съдействие курсът ще провежда в сградата на първото кметство на Пловдив – паметник на градската култура от началото на 20-и век. Министерството на културата отпусна в края на служебното управление средствата за оборудването на учебните зали. Специализираният курс за архитекти е 9-о издание за България и се възобновява след двегодишно прекъсване. Ръководител на проекта е арх. Галина Пировска.

Специализантите на програмата от началото й през 2000-та година досега са около 100 български архитекти. Школата на Шайо е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан е през 1887 г. и до днес обитава двореца Шайо в Париж, чието име носи. Състоянието на недвижимото културно наследство у нас и отношението към него е неоспоримият аргумент колко необходимо е да имаме достатъчно и добре подготвени архитекти, вещи да пазят това национално богатство, коментира арх. Петров. Той пое управлението на НИНКН преди няколко месеца с амбицията да спре безмилостното унищожаване на недвижимото наследство.

В момента едва 50-ина експерти трябва да опазват около 40 000 паметника на културата от античността до 20 век. Много от тях могат да бъдат загубени необратимо заради непрофесионална намеса на проектанти и строители, апетит към терените в централните градски части, лошо законодателство и дългогодишното неглижиране на недвижимото културно наследство. Преди месец арх. Петров предложи нова структура на института и увеличаване на експертите, така че НИНКН да заеме ролята си на пазител на недвижимото културно наследство.

Започна и поредица срещи с представители на общините, на професионалните камари в строително-инвестиционния процес и на организациите за защита на недвижимото културно наследство, на които се обсъждат необходимите промени в законодателството и механизмите за опазване.

www.stroitelstvoimoti.com