Писателят, Дж. С. Маетис

ПИСАТЕЛЯТ
Дж. С. Маетис

Стр.    384
Цена: 19.99 лв.
ISBN:  978-619-151-742-8

Двама писатели. Единият живее, за да пише. Другият пише, за да живее…
Виена, 1938 г. „Това вероятно е последната ни среща“ – думите на Зигмунд Фройд са първият ясен знак, че животът на Матиас е напът да се промени завинаги. След присъединяването на Австрия към Германския райх мнозина интелектуалци и дисиденти от Виенския кръг са изправени пред опасността да изгубят не само творчеството, а и живота си.

Но докато по-прочутите членове на Кръга като Фройд се ползват с международно застъпничество, писатели като Матиас и неговият братовчед Йоханес могат да разчитат единствено на себе си. Приели нови имена и нови самоличности, те се опитват да се съхранят в безмерната лудост на хитлеристкото управление.
Не успяват. Скоро единият е изпратен в „Собибор“ – най-безнадеждния лагер на смъртта в Райха, а другият се изправя лице в лице срещу нацистите в собствения си дом.

Единственият шанс и за двамата се крие в перото. Възможно ли е писането да ги спаси?
Дж. С. Маетис рисува един различен поглед към Втората световна война, в който личността и думите на Зигмунд Фройд са не само историческа основа на романа, а и важни послания.

„Писателят“ е разказ за невъобразима бруталност и спасителна смелост, за престъпления от омраза и изкупление чрез любов. За силата на словото да внася нормалност в свят, лишен от човешко лице.