Изложба Black Friday/Черен петък в изложбена зала „Мексиканско изкуство“

Black Friday/Черен петък! Тази световна маркетингова стратегия, довела пазаруването до истерия, отдавна стъпи и у нас.

Сега с нея се захваща и изкуството, което от една страна „коментира явлението Black Friday в комерсиалния свят, но от друга – отправя предизвикателство към артиста да изложи пред публика една забравена, така да се каже „преоценена“ част от творческото си минало“.

Провокацията приемат млади творци от три Европейски столици на културата – Пловдив (България) – 2019, Тимишоара (Румъния) 2023 и Солун (Гърция) – 1997.

На 26 ноември и в трите града ще се състои Black Friday/Черен петък за разпродажба на художествени произведения. В Пловдив мястото на изложбата с откриване – разпродажба е сутеренната зала на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град, от 17:00 до 19:30 ч. на 26 ноември (петък).

Но артистичният Black Friday ще продължи доста по-дълго от комерсиалния. Творбите на 12-имата млади художници (на цени между 30 и 90 евро), ще останат на вниманието на интересуващата се от изкуство публика до 15 декември. Предвижда се и видео запис на откриването на изложбите в Пловдив, Тимишоара и Солун, който ще бъде разпространен в социалните мрежи.

Ето и българските участници :

– Антоан Стойков – работи в областта на графиката, занимава се и с татуиране

– Бельо Хаджиев – живопис и съвременно изкуство

– Веселка Хаджиева – работи в областта на дизайна, живописта и керамиката

– Вълко Чобанов – съвременно изкуство, арт инсталации, дигитално изкуство

– Гергана Еленкова – работи в областта живописта, съвременно изкуство-арт инсталация, илюстрация

– Драгомир Димитров – работи живопис, графика, колаж

– Димитър Шопов – съвременно изкуство, концептуално изкуство, колаж

– Дарена Георгиева – живопис, рисунка

– Осман Юсеинов – живопис, видео арт, бижутерство

– Иван Иванов – скулптура, съвременно изкуство, арт инсталации

– Красимира Кирова – дигитално изкуство, текстил

– Цветелина Ангелова – скулптура, арт инсталация

Основната идея на проекта е съчетаване на некомерсиалното и комерсиално. Един вид социален експеримент, в който се представя изкуството като продукт. Тук изкуството запазва своята функция, но е поставено в различна ситуация, различна роля, „преоценена стока“. Каква е ролята на изкуството и къде е артиста в комерсиалния свят? След като притежаваме и можем да притежаваме толкова много вещи, защо да не притежаваме изкуство? Какъв е смисълът на изкуството днес и защо трябва да го притежаваме? Това е провокация както за артиста, така и за публиката.

На този фон пред художника изниква важен въпрос. Какво е преоценено изкуство? Нещо старо, забравено, „неизползваемо“ в сегашния път на твореца?

Изваждайки „нафталиновите“ платна всеки автор в изложбата представя една интимна част от себе си, която е оставила следа и е маркирала неговото творческо съществуване тук и сега.

Изложбата „Black Friday/Черен петък“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Black Friday/Черен петък е част от „Виа Трансилваника“ – мащабен проект в Румъния, който представлява туристически пешеходен и велосипеден път (подобно на Ел Камино де Сантяго). Проектът е идея на Алин Усериу, но се осъществява с помощта на много творци и съмишленици. Асоциацията, която управлява проекта, се нарича „Ташолеса социал“, със седалище в родната къща на самия Алин, която се намира в планината Ташолеаса, Карпати.

Интересното в проекта „Виа Трансилваника“ са камъните, разположени на всеки километър по маршрута, (характерно както за римските пътища, така и след това).

Камъните по Виа Трансилваника са интересни с това, че всеки един от тях от общо 1600 (вече поставени) е с уникална скулптурна намеса от много румънски скулптори и двама български – Цветелина Ангелова и Иван Иванов (участници в настоящата изложбаа в Пловдив). През следващата година се очаква да има приблизително 300 камъка, изработени от тях двама. Цветелина Ангелова работи по проекта вече три години, а Иван – от 4. За тези години Цвети и Иван се превърнаха във важна част от екипа на „Ташолеаса социал“, затова и след приключването на проекта, те ще останат част от творческия екип на асоциацията.

Проектът ще бъде завършен през 2022 година.

„Имаш ли изкуство?

Казват, че диамантите са вечни, но изкуството е по- ценно. Ако ти мислиш различно, за теб няма нищо невъзможно. Достъпни произведения на изкуството, ние сме „конкуренцията“, всички цени са ниски.

БЪРЗО! НАПРЕД!

Тук сте в добри ръце, тук сте на правилното място, тук сте хора, тук пазарувате. Стараем се да получите повече. Добрее, но какво имате в портфейла си? Голям брой произведения на изкуството, ние правим добри неща. Повярвайте в силата на мечтите и надхвърлете безмилостния стремеж към съвършенство.

Пулсът на Америка, искаш ли го или не?

Това е изборът на новото поколение и ви дава крилата да видите света от различна гледна точка.

I„m lovin`it, и не искам да притежавам само едно произведение!

ЧУВАШ ЛИ?! ОЧАКВАЙ ПОВЕЧЕ, ПЛАЩАЙ ПО- МАЛКО!

Само тук и сега, вярвайте в мечтите си!

Just do it!“

Цветелина Ангелова

www.plovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.