Книга събира раннохристиянски мозайки

Книгата „Символи в християнските мозайки“ на професор Славик Табаков ще бъде представена в Епископската базилика. Това е най-големият справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки. Книгата е написана за широката публика и цели да запознае хората с християнските символи, станали основа на православната иконопис.

В нея са включени над 430 цветни снимки и мозайки от 24 страни, които професор Табаков е събирал близо 15 години.

Над 20% от изображенията в справочника включват мозайки от България и други балкански страни, което се случва много рядко за подобен род книги. По този начин те се съпоставят с мозайки от Западна Европа, Средния Изток и Северна Африка. Така се подчертава уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в Пловдив и техния принос в развитието на християнското изкуство и символика.

Проф. Табаков, съпругата му д-р Ася Табакова и дъщеря им Добринка Табакова /един от най-изявените творци в съвременната музика и резидентен композитор на оркестъра на ВВС/ са сред първите дарители в кампанията „Подари си птица“. Те помогнаха и за популяризирането на Епископската базилика в Англия веднага след нейното откриване.

През следващата година „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ ще бъде преведена и на други езици./Бнр