Представят най-големият справочник на раннохристиянските символи в Епископската базилика

На 14 октомври в 18 часа в Епископската базилика на Филипопол ще представят книгата „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“

Автор на най-големия справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки, е проф. Славик Табаков.

Проф. Табаков, съпругата му д-р Ася Табакова и дъщеря им Добринка Табакова /един от най-изявените творци в съвременната музика и резидентен композитор на оркестъра на ВВС/ са сред първите дарители в кампанията „Подари си птица“ за Епископската базилика. Те помогнаха и за популязирането на Епископската базилика в Англия, веднага след нейното откриване.

В книгата, която лично ще представи нейният автор, са включени над 430 цветни снимки на мозайки от 24 страни, които проф. Табаков е събирал около 15 години. Изключително малкото такива книги по света обикновено почти не включват мозайки от България и другите Балкански страни, докато над 20% от изображенията в Справочника са от този регион и съпоставят тези Трако-Римски мозайки с такива от Западна Европа, Средния Изток и Северна Африка. Тези паралели показват уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в Пловдив (особено в Епископската базилика) и техния принос в развитието на християнското изкуство и символика. Изтъква се и значението на Римските императори от Тракия и Илирия за превръщането на християнството в основна религия на цялата империя.

Книгата е написана за широката публика и цели да запознае хората с християнските символи, станали основата на православната иконопис. През следващата година „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ ще бъде преведена и на други езици с цел да покаже на света ролята, която Пловдив е имал в началото на християнството.

Британският и български специалист по рентгенова техника и медицинска физика, председател на Международната организация по медицинска физика (IOMP, 2015-2018) Славик Табаков е роден в Пловдив, в семейство на потомствени лекари и общественици. Завършва Технически университет – София и е доктор хонорис кауза на Медицинския университет – Пловдив. Проф. Славик Табаков е внук на д-р Теофил Груев, който е племенник на Христо Г. Данов и основна фигура в основаването на Медицински университет – Пловдив. Проф. Славик Табаков e работил в Медицински университет – Пловдив, където инсталира през 1985 г. първия цифров рентгенов апарат в България.

През 1991 г. е поканен в Кралския колеж на Лондон, където създава и ръководи трите най-големи в Европа магистърски програми по медицинска физика и инженерство. Има над 1500 студенти от 82 страни (над 1/4 от всички медицински физици от страните с нисък и среден доход). През 90-те години на миналия век той създава в Пловдив първия магистърски курс по медицинска физика и инженерство.

През 1997 организира първото обществено честване в Пловдив на Свети Апостол Ерм – покровителят на града. Заедно със съпругата си д-р Ася Табакова и специалисти от Великобритания, Италия, Швеция, Франция и България разработват и внедряват програми по електронно образование в много страни, за което са удостоени с наградата „Леонардо да Винчи“ на Европейската комисия. Ръководи колектив от 350 учени от 36 страни, които изготвят по негов проект първата е-Енциклопедия по медицинска физика с научен речник (преведен на 31 езика).

Участва в много проекти като експерт на Международната агенция за атомна енергия (IAEA). В момента е в ръководството на IOMP и вицепрезидент на Международния съюз за физически и инженерни науки в медицината (IUPESM).
Независимо от научната си професия, от над 25 години проф. Табаков посвещава цялото си свободно време на раннохристиянското изкуство.

m.filibe.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.