Представят най-големият справочник на раннохристиянските символи в Епископската базилика

На 14 октомври в 18 часа в Епископската базилика на Филипопол ще представят книгата „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“

Автор на най-големия справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки, е проф. Славик Табаков.

Проф. Табаков, съпругата му д-р Ася Табакова и дъщеря им Добринка Табакова /един от най-изявените творци в съвременната музика и резидентен композитор на оркестъра на ВВС/ са сред първите дарители в кампанията „Подари си птица“ за Епископската базилика. Те помогнаха и за популязирането на Епископската базилика в Англия, веднага след нейното откриване.

В книгата, която лично ще представи нейният автор, са включени над 430 цветни снимки на мозайки от 24 страни, които проф. Табаков е събирал около 15 години. Изключително малкото такива книги по света обикновено почти не включват мозайки от България и другите Балкански страни, докато над 20% от изображенията в Справочника са от този регион и съпоставят тези Трако-Римски мозайки с такива от Западна Европа, Средния Изток и Северна Африка. Тези паралели показват уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в Пловдив (особено в Епископската базилика) и техния принос в развитието на християнското изкуство и символика. Изтъква се и значението на Римските императори от Тракия и Илирия за превръщането на християнството в основна религия на цялата империя.

Книгата е написана за широката публика и цели да запознае хората с християнските символи, станали основата на православната иконопис. През следващата година „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ ще бъде преведена и на други езици с цел да покаже на света ролята, която Пловдив е имал в началото на християнството.

Британският и български специалист по рентгенова техника и медицинска физика, председател на Международната организация по медицинска физика (IOMP, 2015-2018) Славик Табаков е роден в Пловдив, в семейство на потомствени лекари и общественици. Завършва Технически университет – София и е доктор хонорис кауза на Медицинския университет – Пловдив. Проф. Славик Табаков е внук на д-р Теофил Груев, който е племенник на Христо Г. Данов и основна фигура в основаването на Медицински университет – Пловдив. Проф. Славик Табаков e работил в Медицински университет – Пловдив, където инсталира през 1985 г. първия цифров рентгенов апарат в България.

През 1991 г. е поканен в Кралския колеж на Лондон, където създава и ръководи трите най-големи в Европа магистърски програми по медицинска физика и инженерство. Има над 1500 студенти от 82 страни (над 1/4 от всички медицински физици от страните с нисък и среден доход). През 90-те години на миналия век той създава в Пловдив първия магистърски курс по медицинска физика и инженерство.

През 1997 организира първото обществено честване в Пловдив на Свети Апостол Ерм – покровителят на града. Заедно със съпругата си д-р Ася Табакова и специалисти от Великобритания, Италия, Швеция, Франция и България разработват и внедряват програми по електронно образование в много страни, за което са удостоени с наградата „Леонардо да Винчи“ на Европейската комисия. Ръководи колектив от 350 учени от 36 страни, които изготвят по негов проект първата е-Енциклопедия по медицинска физика с научен речник (преведен на 31 езика).

Участва в много проекти като експерт на Международната агенция за атомна енергия (IAEA). В момента е в ръководството на IOMP и вицепрезидент на Международния съюз за физически и инженерни науки в медицината (IUPESM).
Независимо от научната си професия, от над 25 години проф. Табаков посвещава цялото си свободно време на раннохристиянското изкуство.

m.filibe.com