Откриха иновативен STEM център в Математическата гимназия в Пловдив

В Математическата гимназия „Академи Кирил Попов“ беше открит модерен STEM център на стойност 340 000 лева.

Той е оборудван с най-съвременна техника, включително лаптопи и 3D принтер. В центъра има две основни зони, като всяка от тях е с три подзони по основните направления – физика, химия, биология, информатика, роботика и иновации. Лентата прерязаха директорката на училището Веселина Карапеева и Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив.

„Идеята е да създадем за учениците споделено пространство, в което те могат да работят ползотворно. И да разнообразим не само средата, в която работят, но и учебното съдържание, защото този проект е свързан с още няколко“, каза Веселина Карапеева.

В центъра предимно ще се провеждат учебни занятия за учениците от 11 и 12 клас от профилираните паралелки.

300 000 лева за изграждането на STEM центъра в Математическата гимназия, са отпуснати по национална програма на МОН. Заместник-кметът Стефан Стоянов заяви, че държавата финансира и още пет големи проекта, а също и няколко по-малки. Той подчерта, че през следващите години STEM обучението ще се превръща в основен фактор в образователната система.

„Математическата гимназия прави една стъпка напред, тъй като тук има три специализирани лаборатории. Специализираните кабинети дават съвсем различно отношение към предмета. Още повече, че гимназията е едно от важните училища за българската икономика и IT сектора“, коментира Стоянов.

Най-доволни от разкриването на STEM центъра бяха учениците, които първи прекрачиха прага на модерните класни стаи.

„Ще прекарваме повече от времето си тук и занятията ни ще бъдат много по-различни и иновативни“, коментираха учениците.

www.radioplovdiv.bg