Подготвят „Музей на гайдата“ в село Стойките

Събират експонати, стари снимки, спомени за гайдари и традиционни костюми от цялата страна

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Започва събирането на експонати за бъдещия Музей на гайдата в село Стойките. Това става по инициатива на Организационния комитет на Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Залата на читалищната сграда, в която е предвидено да се подреди музеят, вече е ремонтирана и първите гайди са изложени. Това заяви Мария Кисьова, председател на читалищното настоятелство и дългогодишен ръководител на ансамбъл „Борика“.

Смолянското село Стойките е център на родопската гайдарска традиция, която има своите ярки проявления в лицето на десетки гайдари, чието майсторство се уважава и помни. Каба гайдата е обичан музикален инструмент и съпровожда семейните, родовите и селищните празници. От Стойките е и фолклористът Апостол Кисьов, който през 1961 г. създава, ръководи и дирижира прочутият оркестър „Сто каба гайди“.

Тази година се навършват 60 лета от основаването на оркестъра, но гайдарски събор няма да има, защото не е включен в културния календар на община Смолян заради пандемията. Ядрото на това уникално музикално формирование е от стойченски свирци и затова имената им са изписани на специална плоча до бюст-паметника на Апостол Кисьов, отрит преди две години.

За създаването на музея стартира и кампания по набиране на експонати от цялата страна, защото ще обхваща гайдарското изкуство от всички фолклорни области, а не само от Родопите. Всеки желаещ може да дари гайди, чанти за съхранението им, инструментариум за изработването и заготовки. Ще се приемат и традиционни костюми (или отделни елементи от тях) на гайдари, а и на известни певци и певици и техни снимки от различно време, които ще се преснимат от професионален фотограф и ще бъдат връщани.

Могат да бъдат предоставени и записи – на хартия и звукови, на различни гайдарски истории, които може да разкажат. Добре е към всеки предмет да има описание: от кого е изработен, на кого е принадлежал, в какъв период от време е ползван. Това ще бъде историята на всеки експонат към колекцията, която ще се подреди в Музея на гайдата, уточнява Мария Кисьова, която е основен „двигател“ на проекта.

Всеки, който има възможност и желание да подкрепи родолюбивата инициатива, може да предава предметите в Народно читалище „Пробуда-1903“ в Стойките, които ще бъдат приемани от секретаря на читалището Мария Пичурова срещу опис и договор за дарение. Първите предмети, гайди, инструменти и ценни снимки са постъпили от сина на Апостол Кисьов – Лазарин, и от близките на гайдаря Енчо Пашов, който загина след инцидент в занаятчийска си работилница в Стария град преди десет години.

Потърсени са близките на едни от първите гайдари в Момчиловци и Соколовци – Лазар Каневски и Стефан Захманов, които също ще се включат със свои гайди, носии, медали и снимки в първия български музей на гайдата.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.