Народната певица Виолета Калинова записа песни в памет на свои колеги

Талантливата певица възпя неповторимата Величка Гьорева и саксофониста Костадин Ненчев

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Младата и талантлива певица Виолета Калинова се отдаде на творческо вдъхновение и за кратко време в месеците на пандемия създаде песни за един албум. Едни от последните и записи са на песните „Мамини слънца“, „Пролетна песен“, „Молитва“, „Ей, сине“ и „Костадиновата песен“ в памет на своя колега – саксофониста Костадин Ненчев от Болярци, който не успя да пребори ковид заразата и тази пролет почина в творческия си разцвет.

Потънала в тъга, Виолета сяда и на един дъх написва текст за новата песен, която записва в студио заедно с музикантите Темелко Иванов, Виктор Йорданов, Йордан Желязков, по аранжимент на Антон Кръстанов. В записа на песента е поканен да вземе участие и синът на Костадин Ненчев – Стоян, който свири на кларнет.

„Благодарна съм на тези хора с големи сърца. В записа на песента и клипа, който заснехме, няма един случаен човек. Всички бяхме големи приятели и колеги на Коцето, затова направихме всичко от сърце. Радвам се, че това е първият запис, в който участва и неговият син Стоян Стоянов, който съм сигурна, че ще продължи делото на баща си“, казва с вълнение Виолета Калинова.

Другата авторска песен, с която много се гордее, е посветена на известната народна певица Величка Гьорева, която това лято щеше да навърши 80 години, но напусна този свят през 2013 г. Виолета Калинова записва песента в дует с Величка Николова и съпровод на оркестър „Марица“, и която за кратко време става хит по музикалните телевизии и канали с рекорден брой гледания.

Текстът на песента за Величка Гьорева се „роди“ след един продължителен събор на Араповския манастир, „Света Неделя“, в 4 ч. сутринта. На това свято място си представих как сме били заедно и около нас се вият няколко ката хоро. Седнах и започнах да пиша, а думите ми се нижеха една след друга.

Аранжимента направи невероятния Владимир Георгиев, след което направихме и студийния запис с оркестър „Марица“. Величка Гьорева беше дълги години част от този оркестър и затова си паснаха нещата. Много песни остави, но и много можеше да завещае още на поколенията. Аз съм се учила от нея и тя е един от пеещите ми ангели в живота, разказва Виолета.

Другата песен, която създава тази пролет, след тежките месеци на пандемия и отчаяние, е „Пролетна песен“, която записва в дует с Ваня Вълкова и оркестър „Млади тракийци“ на кларнетиста Божидар Стрехин. Това е оркестърът, с който се изявява сега Виолета Калинова и заедно откриха новия творчески сезон, след като изпратиха една нулева година зад гърба си.

Решила е един ден да събере всичките си авторски песни и да издаде самостоятелен албум, което обещава да стане скоро.

Виолета Калинова е родена в Шумен. Завършва музикална паралелка в Димитровград, а в творческата биография има участия на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански и конкурса „С песните на Недялка Керанова“ през 2016 г., където е отличена с една от призовите награди. Била е солистка на оркестрите „Фолкпалитра“ и „Марица“, като винаги е твърдяла че песента е равна на живот.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев