Изложба на икебана „Есена цветна приказка“ в градския Дом на културата

Пловдивският Дом на културата „Борис Христов“ от днес ни пренася в „Есенна цветна приказка“.

Това става възможно с изложбата икебана в подкрепа на дейността по програма Наследство на Европейска столица на културата и като част от Дните на японската култура у нас.

След експозицията в Пловдив ще се проведе и работилница по икебана, а неин водещ ще е Мирослава Иванова-Хосен, преподавател 3-та степен към Школата Согецу. Тя е подредила с учениците си близо 20 скулптури от естествени цветя и материали, за да внесе пъстрота и радост в дните ни този октомври.

Топлите багри на есента могат да донесат чрез икебана не само радост, а и хармония, потушавайки стреса на всекидневието, казва Мирослава. Тя признава, че научава това едва четвъртата година от обучението си. В школата на Ейко Сумура в Токио получава и японското си име Хосен, което означава изворна вода. А като продълбжава да усъвършенства изкуството икебана, тя пренася у нас и неговата философия.

Освен на живо в Дома на културата, изложбата може да се проследи и по интернет. Така, както ще се проведе и работилницата идния вторник. А ако се вдъхновим от тях, есента е сезонът, в който можем с една икебана дори само от падащите листа на дърветата да превърнем собствения си дом в Есенна цветна приказка.

www.radioplovdiv.bg