Може ли хапчето на Merck да сложи край на пандемията?

Обещаващи резултати от клинични изпитвания показват, че хапчето на Merck може да стане първото ефективно домашно лечение срещу COVID-19.

Според първоначалните резултати от мащабно проучване, новото лекарство значително намалява риска от хоспитализация и смърт при хора, които започват приема му в ранен етап на заболяването. Това е първият перорален антивирусен препарат, за който е установено, че е ефективен срещу коронавируса.

При хората, преминали курс на лечение с молнупиравир (хапчето на Merck) – четири хапчета два пъти дневно в продължение на пет дни, до пет дни след появата на симптомите – шансът да бъдат хоспитализирани намалява наполовина.

„Да имаш хапче, което хората лесно могат да вземат у дома, би било страхотно. Ако то е достъпно в аптека, повече хора ще могат да го получат“, казва Албърт Шоу, специалист по инфекциозни заболявания в Yale Medicine в Ню Хейвън, Кънектикът, който не участва в изследването.

Към момента всички налични антивирусни препарати, включително ремдезивир и моноклоналните антитела, могат да се приемат само интравенозно в медицински условия. Моноклоналните антитела са много по-ефективни срещу COVID-19 и намаляват риска от хоспитализация и смърт с до 85 %, но това лечение струва почти три пъти повече от лечението с молнупиравир.

Как действат антивирусните лекарства
Антивирусните препарати се използват срещу много вируси, включително срещу херпес и грип. Те спират процеса на репликация на вирусите в човешките клетки, като по този начин не позволяват на болестта да прогресира.

Лекарството на Merck действа чрез въвеждане на РНК подобни елементи в генома на вируса при неговото размножаване, което създава множество мутации, нарушава репликацията и в крайна сметка убива вируса.

„Предотвратяването на размножаването на вируса е важно, тъй като многото репликации унищожават клетка след клетка, което влошава състоянието на човек“, казва Уейлид Джавайд, епидемиолог и директор по превенция и контрол на инфекциите в „Болницата на планината Синай“ в Ню Йорк, който също не участва в проучването. Освен това, когато в организма има твърде много вируси, имунната система може да се претовари. „В определен момент тялото открива непознат вирус и хвърля всичко срещу него. Това помага на тялото да елиминира този вирус, но така може да нанесе смъртоносни съпътстващи щети в цялото тяло”, добавя Джавайд.

Въз основа на този междинен анализ при 775 души, компанията Merck планира да подаде заявление за разрешение за спешна употреба до Американската администрация по храните и лекарствата, както и до регулаторните органи в други страни с надеждата, хапчето да стане леснодостъпно. Кога точно ще стане това, не е ясно, но правителството на САЩ вече се е съгласило да закупи 1,7 милиона курса на лечение по $ 700 всеки, отбелязва Merck.

За кого е подходящ молнупиравирът?
Засега не е ясно кой ще може да приема лекарството. Самото проучване включва хора, които са болни и неваксинирани и имат поне един рисков фактор за развитие на тежък случай на COVID-19 (възрастни хора, хора с наднормено тегло, със сърдечно или белодробно заболяване, с компрометирана имунна система и др.), казва Аарон Вайнберг, директор по клинични изследвания в Carbon Health и водещ автор на изследването.

Въпреки че хапчето изглежда обещаващо, лечението с него не е профилактично средство, каквото е ваксината. Лекарството не отрича необходимостта от ваксини, казва Шоу. Някои от пациентите развиват сериозни симптоми и са хоспитализирани въпреки приема на хапчетата. Що се отнася до страничните ефекти, по време на изследването се наблюдават само леки такива, предимно стомашно-чревни проблеми, казва Вайнберг. Но “проблемите с безопасността могат да възникнат при по-широко приложение”, казва Шоу.

“Все пак, резултатите от това проучване трябва да бъдат отпразнувани”, казва Джавид. Намаляването на случаите на хоспитализация с 50 % е сериозно постижение. “Може би на по-късен етап ще разполагаме с друго лекарство, което ще намали хоспитализацията с 80 или дори със 100 %. Но засега това е по-добро от всички съществуващи в момента антивирусни средства, което не е малко“, казва още той./nationalgeography/