Проектът „Духовни маршрути в Пловдив“ продължава с „Пловдивски амаркорд“ на 2 октомври

2 октомври е поредният ден, в който пловдивчани и гости на града ще преминат по маршрут от поредицата „Духовни маршрути в Пловдив“.

Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.

Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. и 2021 г.  издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Следващата дата е посветена на литературата.

Вижте информацията в аванс:

Маршрут IV (Литература)

„ПЛОВДИВСКИ АМАРКОРД“ (Мемоари за Пловдив)

  1. октомври (събота), 10:30 ч.

СБОРЕН ПУНКТ: пл. „Цар Калоян“ (Орта Мезар)

ВОДАЧ: доц. д-р Младен Влашки – университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург. Публикувал е пет книги, посветени на българската литература и на връзките й с немската култура и литература.

Издател-редактор на литературното списание „Страница“, автор и водещ на предаването за книги и литература „Преге“ по БНР-Пловдив. За своята образователна, литературно-критическа и журналистическа дейност е отличаван с редица национални и други награди.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ.

Маршрутът съчетава пловдивски пространства и мемоарна проза.

  • Начало: площад „Цар Калоян“ – за Орта мезар (спомени на Иван Теофилов, Иван Вълев, Божана Апостолова)
  • Пресечката на ул. „Антим I“ с ул. „Христо Г. Данов“ пред Пощенска банка (из Любен Станев „Белите врани“)
  • По ул. „Цариброд“ до бившия клуб „Кристал“ (из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски)
  • През хълма „Сахат тепе“ (Данов хълм) в посока бивш „Гроздов пазар“ (Асен Христофоров „Един прашен площад“ и Рашко Сугарев из „Урок по топографска анатомия)
  • През площадчето пред РТвЦ (спомени за Дом на изкуствата и печата (бившето кино „Култура“, днес сграда на БНР – Пловдив) и градината до Военния клуб (за неговата сладкарница като ранно средище на пловдивска бохема – спомени на Георги Райчевски) и спомени за улица „Станционна“ (днес „Иван Вазов“, от Любен Станев, Вера Мутафчиева и др.)

Обиколките ще се проведат при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания. Всички посетители трябва да бъдат с предпазни средства.

www.plovdivtime.bg