Над 3 хил. първокласници тръгват на училище в Пловдив

Първият школски звънец удря за 3100 пловдивски първокласници. Това е броят на записаните до момента деца в общинските училища с начален етап на обучение (общо 46 начални, основни и средни).По данни на общината пълна готовност за 15 септември имат всички 52 общински училища. Над 33 000 ученици от I до XII клас и 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.

В 18 общински училища през летния период бяха извършени козметични ремонти за освежаване на стаи и коридори – шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът.

В няколко общински училища са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив“, СУ „Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов“ с 210 000 лв. Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента са записани 10 940 деца.

Тържествата за 15 септември да са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков във връзка с откриването на учебната 2021/2022 г.Необходимо е да се обособят зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството.

Президент Румен Радев ще приветства учениците и учителите в първия учебен ден на Основно училище „Христо Смирненски“ в Пазарджик. Там – в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии, ще бъде и заместник-министърът Евгения Пеева.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова ще открие новата учебна година в Пловдив. В 9.30 часа тя ще присъства на тържеството в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив, а от 10.30 часа ще участва в церемонията по откриването на академичната учебна година в Медицинския университет в града.

Кметът Здравко Димитров ще открие новата учебна година в ОУ „Димитър Талев“, район „Южен“ от 8:30 ч. На събитието ще присъства и районният кмет Костадин Язов. /Bnr