Проектът „Код Памет“ с поредица от уникални културни събития в Стария град

След емоционалното начало на традиционния форум Празници на Стария град от екипа на Общински институт „Старинен Пловдив” канят на три изложби.


От 14.09. в Къщата на Верен Стамболян към публиката пътя си поема патриотично заредената експозиция „Род” на потомката на Бенковски, младата и талантлива Радина Росенова.  Тя разказва чрез платната си за вселенския код на България – шевицата.

В ранния следобед на първия учебен ден поканата към малчуганите е за образователен тур, изпълнен с много изненади и загадки. Съвместното събитие с Национален институт за недвижимо културно наследство ще провокира младото лице на Пловдив да се забавлява и да научи много за културно-историческото наследство на Пловдив.

От 18:00 ч. на 15.09. в Къща Клианти посреща авторските лампи на Петър Аврамов и живописта на Калина Илиева. Тяхната изложба „Светлина и петна” е предизвикателство за сетивата, което ще потопи зрителя в паралелния свят на авторите – млади и талантливи, експериментиращи и съзерцателни.

„В Европейския ден на мобилността се включете в опознавателния тур по стъпките на пловдивските художници в Стария град!”- призовават от института.  Началото е в 16:00 ч. на бариерата на ул. „Съборна”, а от 18:00 ч., авторските шапки на Юлия Райческа, експонирани в Къща Хиндлиян, ще Ви отведат сред магията на фамозната, романтичната, закачливата, артистичната, строгата и винаги допълваща човека Нейно Величество Шапката.

От 16.09. до края на септември в Къщата на Верен Стамболян (2-ри етаж) ще можете да се насладите и да откупите с благотворителна кауза произведенията, създадени по време на пленера «Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!». Средствата ще бъдат използвани за закупуване на материали за различните специалности на НХГ «Цанко Лавренов».

Поканата за 17.09. е да посетите Данчовата къща, за да преживеете съдържателния революционен, обществен и творчески живот на Зографът на свободата и съратник на Левски –  Георги Данчов – Зографина. По повод 175 години от рождението на забележителната личност, екипът на ОИ «Старинен Пловдив» е подготвил документална фотоизложба и телевизионна презентация (достъпни до 30.09.2021 г.).

Последните дни на седмицата също предлагат куп интригуващи събития, които допълват дефиле «Уикенд в Пловдив». Поканата на 18.09. е за среща с невероятното изкуство, живота и личността на «магьосникът в текстила» проф. Марин Върбанов – Къща Недкович. Посетителите ще имат шанса както да се насладят на творбите му, така и да гледат документалния филм на Георги Тошев от поредицата «Децата на България», който проследява историята на известния световния художник Марин Върбанов и неговите наследници.

Образователно-занимателни часове ще има и за малките. На 18.09. от 13 до 16 ч. в двора на Къщата на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев. А в 18:30 ч. дворът на Малката базилика става сцена за II-то издание на ученически рок концерт.

Арт неделята започва в Балабанова къща в 11:00 ч. с матине в памет на проф. акад. Николай Стойков, продължава с първата по рода си творилница за гайди с майстор Илия Учиков и ще завърши на Римски стадион с концерт „Диксилендът и градът”.

Традицията на проекта „Море от любов в стария град” продължава за IV-та поредна година на 18-19.09.

Съвместно с ОП „Радостни обреди” отново ще бъдат зарадвани няколко двойки, решили да свържат живота си пред свидетелите възрожденските къщи и неповторимата атмосфера на старинния Пловдив.

Пълната програма на Празници на Стария град следете на www.oldplovdiv.bg и в социалните мрежи на Plovdiv Old town /official/.

Всички събития се осъществяват при строго спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

m.filibe.com