Община Пловдив създава дружество за екологичен транспорт с европейски средства

Община Пловдив е готова с проекта за създаване на общинско дружество за електрически транспорт.

То ще бъде собственик на 20 електробуса, зарядната инфраструктура, която ще ги обслужва и ще събира приходите от продажбата на билети и карти. Това съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът Здравко Димитров. Поводът бяха дебатите за компенсиране загубите от 1,5 млн. лв. на фирмите, обслужващи градския транспорт в Пловдив, което беше одобрено с 31 гласа “ЗА“ от съветниците.

Новото дружеството ще обслужва две линии на градския транспорт с начални и крайни точки – район „Тракия“, кв. „Остромила“, район „Северен“, гара „Филипово“, новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“, минавайки през централна градска част. Определен е и теренът, където ще се зареждат електробусите, като депото ще разполага и със соларни панели за пестене на електроенергия.

Освен самия проект „Екобус“, Община Пловдив вече е определила и спирките, ясни са и разчетите за две години напред за дейността на предприятието. Необходимите средства за старта му са от порядъка на 20 милиона лева, за които ще се кандидатства по европейски програми, веднага след тяхното отваряне, което се очаква да стане в средата на следващата година.

„Проблемите в градския транспорт са отдавна и всяка година се налага Община Пловдив да компенсира превозвачите – било то финансово, било то с намаление на броя на автобусите и актуализиране на разписанията, миналата година държавата също се намеси“, подчерта Здравко Димитров. „Фирмите действително търпят загуби, заради намаления брой пътници и по-малкото продадени преференциални карти за градски транспорт по време на епидемичната обстановка“, допълни той и съобщи, че предстои проектът за общинското дружество да бъде предложен на широк обществен дебат.

„Необходимо е превозвачите да подобрят условията, така че градският транспорт да стане предпочитан начин на придвижване, с което ще печелят и повече от дейността си. Транспортната услуга в другите големи градове се осъществява от общински фирмите, които също се дотират много сериозно“, посочи заместник-кметът Тодор Чонов и подчерта, че Община Пловдив налага ежемесечно сериозни санкции при неспазване на разписанието, пропускане на спирки и други.

По думите му в момента Община Пловдив не работи по план „Б“, който би се задействал при неизпълнение на договорите от страна на превозвачите. Тогава като спешна мярка Областният управител може да разреши транспортната услуга да се поеме директно от конкретен превозвач.

Според заместник-кмета по финанси Величко Родопски средствата за компенсациите в размер на 1,5 млн. лв. ще бъдат заделени от бюджета на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ от перото за внедряване на електронно-билетната система. За нейната реализация подобна сума ще бъде заложена в Бюджет 2022.

„Парите, предвидени за реконструкцията на улиците, в това число и ул. „Даме Груев“, остават“, допълни Родопски.

Очаква се Тодор Чонов ще проведе разговор със служебния министър на транспорта за евентуални компенсации за превозвачите и разпределението на средствата по общини.

www.plovdiv.bg