Пловдив е сцена на Есенния салон на изкуствата

С първия ден на септември в Пловдив започва Есенният салон на изкуствата. Най-големият културен формат в града превръща Пловдив в сцена за всички жанрове – музика, театър, литература, визуални изкуства, изложби, арт инсталации и още десетки събития, които продължават и през следващите месеци. Артистичните събития в рамките на Есенния салон на изкуствата са повече от 60.

Откриващото събитие тази вечер е балетният спектакъл на Държавна Опера Пловдив „Лебедово езеро“. Той ще се играе във водите на езерото с Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Тази година Есенният салон на изкуствата отбелязва 17 години от създаването си и 7 – от спечелването на титлата „Европейска столица на културата“.

Под надслов „Прагове и белези“ тази вечер в Пловдив се откриват и Националните есенни изложби. През целия месец в изложбените пространства на Балабановата къща, Къща Хиндлиян и в Постоянната експозиция Мексиканско изкуство ще бъдат представени девет български художници със самостоятелни изложби в общата рамка на цялостния кураторски проект на проф. д-р Галина Лардева.

Първата вечер от Есенния салон на изкуствата ще завърши с Акага на Античния театър, където ще бъде представен трибют на Тодор Колев „Опасен чар“ със специалното участие на Филип Аврамов. /bnr