Изоставеното училище в село Хвойна „оживява“ в Дома на културата

Фотосите на Мариана Камбурова разказват за „бездомник с разбито сърце“, който чака да бъде съживен от хора, които ценят архитектурната стойност на изоставените сгради 

Има интерес за закупуване на сградите на училището в село Хвойна

„Време и трансформация на едно училище“ е озаглавена изложбата на фотографката Мариана Камбурова, която може да видим в Дом на културата „Борис Христов“. Тя представ въздействащи и до някъде стряскащи фотоси от съдбата  на старото училище в село Хвойна.

С тези фотографии за първи път се разглежда един социален проблем през житието на едно българско училище, а именно демографската криза и опустяването на цели населени места в България. Вторият акцент са пустеещите сгради, които са изоставени и под напора на времето безпощадно загиват, вместо да бъдат пригодени за полезни дейности. По данни, проучени от Мариана Камбурова, в последните 25 г. са се закрили над 700 училища, над 700 населени места осиротяха. Днес тези административно зачертани територии на знанието напомнят апокалиптични картини, защото времето безмилостно поглъща сградите и всичко онова, което е помагало на учебния процес. Училището в село Хвойна „Св. Св. Кирил и Методий“ не прави изключение. През 2008 г. класните стаи са опразнени и детската глъч замлъква. Остават прощалните драсканици на учениците и последните предадени уроци от учителите по дъските. Днес сградата на училището стои като „бездомник с разбито сърце“, споделя фотографската.

Във фотосите виждаме и бивши ученици и учители, котио са се вънрали за миг на местата, където са седели в класните стаи. „Докато снимах очите на хората изградили със собствен труд и дарения тези храмове на знанието бяха пълни със сподавени сълзи. Оставаше надеждата, че “ще се оправят работите”, разказва Мариана Камбурова.

Изложбата е подкрепена идейно от Кристияна Брънзалова, която поде инициативата за спасяването на училището в Хвойна през лятото на 2017-та, като го залага в своята дипломна работа по Архитектура към университет в Милано, където завършва своето висще образование. Месеци по-късно тя основа фондация “Даскал Брънзалов” , която има за цел запазването на сградата на училището, като ѝ предаде нова обществена функция.
www.podtepeto.com