Изложба „Коледен благослов”

Изложба „Коледен благослов” на обредни хлябове, картички с българска бродерия и коледни сувенири бе подредена в къща „Недкович”.Събитието e част от програмата „Светлина и надежда” 2018 на Стария град.

Изделията са дело на деца и младежи от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова.

В хайета на първия етаж в къща „Недкович” са оформени три Коледни къта.Първият включва картички с българска бродерия, които се шият с кръстат бод; плетива на една кука-камбанки и Коледни звезди; ботушчета от шита дантела (кене).Вторият кът се състои от Коледно дръвче, коледарска китка, обредни хлябове и краваи.Третият е Новогодишен-изложени са сурвачки и елха.
Дорка Четрафилова, която е дългогодишен педагог, изнесе презентация за обредността на Бъдни вечер.

„Бъдни вечер е празникът, който всички очакваме с нетърпение.Нарича се още Суха Коледа, Малка Коледа, Неядка.Празникът се чества в тесен семеен кръг-на този ден всеки бърза да се завърне при семейството си.В навечерието на празника християните очакваме и раждането на сина Божи или Рождество Христово.

Народът ни очаква тази вечер с много надежди, защото тя е вечер на бъдното, ние наричаме желанията си за добро бъдеще.Дори има поверие, че точно в 24:00 часа на 24.12. срещу 25.12.небето се отваря и който е праведен, ще му се сбъднат желанията”, обърна се към децата и младежите от клуб „Здраве” Дорка Четрафилова.

През деня на 24.12. се приготвя обредната трапеза, на която трябва да има 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, плодове, туршия, пресни ябълки, круши, грозде, дюли, обреден хляб (боговица), зелник, баница.

Стопанката на дома, облечена в най-новите си дрехи, приготвя специални обредни хлябове и ги нарича с благословия за здраве и плодородие.Коледните хлябове се делят на 3 големи групи.Първата е за Бъдни вечер- приготвя се кръгъл хляб с пластична украса от тесто във формата на кръст, кръг, цветя и др.Във втората група са хлябовете, посветени на селското стопанство.

Те са с богата и разнообразна украса, свързана с труда на селянина-като например кошара с овце (от топчета тесто) или рало (от пръчици тесто).А хлябовете от третата група са предназначени за големите коледари и се наричат вит (превит) кравай.Някои от тях са с кръгла, други- с елипсовидна форма.
Вечерята започва с прекадяване на цялата къща-да се прогонят злите духове.След прекадяването на вечерята, се разчупва питата от най-възрастния член на семейството.Първото парче се нарича на Света Богородица, покровителка на семейството, второто- на къщата, а следващите парчета се раздават по старшинство (започва се от най-възрастния член на семейството).Всеки счупва по един орех и по ядката се гадае за здравето.Опитва се от всички ястия, като храненето е бавно и продължително.Говорят се благи думи.Първият залък и част от украсата на питата се запазват.Момите го слагат под възглавницата си, за да сънуват за кого ще се омъжат.На когото се падне парата, от здраве и успех няма да се отърве.

„Бъдни вечер е празник, свързан с много поверия, които предвещават бъдещето”, завърши Дорка Четрафилова и пожела на всички присъстващи много здраве и благополучие през Новата 2018 година.

„Вие сте достойни пазители на българските народни традиции, продължавайте да ги предавате чрез творчеството си на вашите връстници и приятели”, обърна се към децата и младежите от клуб „Здраве” заместник-директорът на ОИ

„Старинен Пловдив” Рая Маринова.И връчи на Дорка Четрафилова грамота за участие в изложбата „Коледен благослов” в празниците „Светлина и надежда” 2018./Под тепето/