Започват Коледните пости

Все по-модерно става и в България да се спазват постите. Лекарите обаче предупреждават, че те не са за всеки. Има хора, при които строгото въздържане от всякакви животински продукти може да причини сериозни здравословни проблеми. Причината е, че в месото се съдържат необходимите за изграждането на клетките белтъчини, аминокиселини, витамини от групата В и желязо, които трудно ще се набавят от растителните продукти.

Кои хора не бива да спазват постите:

  1. Деца до 7-годишна възраст и девойки по време на половото съзряване. Те се нуждаят от пълноценно хранене, затова не бива да се лишават от продукти от животински произход.
  2. Възрастните хора. За тях дори е препоръчително да повишат количеството на белтъчини в менюто си до 110-120 г, защото с напредването на годините процесът на възпроизводство на клетките затихва и за поддържането на жизнеспособността им са необходими повече животински продукти.
  3. Хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, страдащи от гастрит, холесицтит, панкреатит, ентерит.
  4. Пациенти със захарен диабет, с повишена функция на щитовидната жлеза или желязодефицитна анемия.
  5. Кърмещи жени.
  6. Бременни жени, те трябва да се хранят съобразно нуждите на организма им.
  7. Изтощени хора, прекарали операция или боледуване, защото имунитетът им е отслабен.
  8. Хора, заети с тежък физически или умствен труд. Калориите, съдържащи се в продуктите от животински произход, се важни за тях.

Желаещите да постят, на които това е противопоказно, може да обсъдят с наблюдаващия ги лекар кои животински продукти задължително трябва да включат в менюто си и от кои могат да се откажат.
www.jivotatdnes.bg