Пловдивски артисти редят изложба с обич към Франция

Музика, литература и живопис, вдъхновени от Франция, представя в мащабен проект галерия-музей „Филипополис”  от 8 до 15 декември.

В събитието ще се включат известни български автори заедно с френски артисти – едните впечатлени от родината на любовта, а другите – от срещите с нашето изкуство. Проектът, обединяващ няколко събития, е под мотото „Да обикнеш Франция!”.

По време на френската вечер ще усетите чувствата, сетивността и любовта на българските автори, породени от контакта с френските артисти и обратно на едно емоционално ниво, казват домакините от „Филипополис”.

Откриването е с Арията на Жералд от първо действие на операта „Лакме“ на Лео Делиб в изпълнение на оперния певец Андрей Найденов, който е завършил майсторски клас на Stefano Algieri и Jeffrey Gall.

В изложбата „ Френската Импресия и Сетивност “ ще представят своите творби  Динко Ненов, Лили Кючукова и Елица Гигова – трима пловдивски художници, които са свързани емоционално с Франция . Техният житейски път е преплетен с културата и традициите на френския народ. Вдъхновение, което оставя ярък отпечатък в творчеството и на тримата автори. На тази изложба ще бъдат разказани три житейски истории , които са провокирали авторите на емоционално ниво в един съзидателен творчески процес. Някои от тези истории ще бъдат споделени с публиката за първи път.

В центъра на творчеството на Лили Кючукова е жената – загадъчна, многолика, хармонична, съблазнителна и чувствена. Лили е омъжена за Ален Роа – известен френски сценограф и скулптор. Създател на декори за над 150 постановки за театрите в Сент Етиен, Нанси, Страсбург и Комеди Франсез. Двамата работят като творчески тандем и участват в международни изложби по целия свят.Много от картините на Лили Кючукова са вдъхновени имено от тази любов с Ален Роа.

Динко Ненов работи живопис и скулптура. Има над 40 самостоятелни изложби. Негови пластики и картини са притежание на галерии и се намират в частни колекции в Италия, Словакия, САЩ Аржентина, Швейцария, Лихтенщайн и др.Член е на СБХ и групата на пловдивските художници, Член на Съюза на Журналистите, Член на AIAP L’association Internationale des Art Plastiques UNESKO Paris.  От 2017 г. Динко живее и твори в Нормандия.

”Исках да се докосна до светлината, въздуха , водата, местата където са творили импресионистите от Салона на отхвърлените…Така попаднах в Нормандия ,една област, която съчетава моето студио в с.Турян в България и Свети Аубин Елбуф във Франция.Изумлението беше огромно, когато разбрах, че Пикасо е живял също тук и в този нормандски период е започнал да прави пластика и керемика. За да преоткриеш красотата около себе си ,когато си видял хиляди обекти и изненади по света,  трябва да имаш не само очи, но и живот и сърце изпълнено с любов , с която съм закърмен в Родопите и която преоткрих в Нормандия“, разказва Динко Ненов. Той ще покаже картини, рисувани във Франция.

При едно от гостуванията си в България френския композитор Ален Амуе Айева посещава Родопите и остава изумен от вълшебната природа, от гостоприемството на хората, което е пословично и най-вече от Орфеевите скали и извори, за които е чувал във Франция. Запознава се с изследователя на Орфей Никола Гигов и от него научава за петте плочи с древна писменост, които лично Никола Гигов е открил и доказал, че българската писменост е още от орфеево време, т.е. от времето на траките. Ален Айева е дълбоко впечатлен от това и, връщайки се във Франция, написва опера за Орфей.  При една съвместна изява в Париж на Никола Гигов и Елица Гигова, която е внучка на Николай Хайтов, той им подарява диска с операта за Орфей. Елица  създава няколко картини, в които  чрез цветове пресъздава срещата и изразява своето вдъхновение и преклонение пред изследванията на баща си за Орфей и силното въздействие на музикалното произведение на Айева. Тези картини за първи път ще бъдат показани пред публика имено на тази изложба  на фона на музиката от операта за Орфей на Ален Айева.

В рамките на проекта „Да обикнеш Франция!” ще има демонстрация и ще бъде разказана историята на древната техника карвинг.
www.plovdivtime.bg