Операта и ансамбъл „Тракия“ поставят детска приказка в Пловдив

Певиците от Мистерията на българските гласове Гергана Димитрова и Евелина Христова ще разкажат етно-симфоничната приказка „Тримата братя и златната ябълка” на 7 ноември от 10.30 часа в Дома на културата „Борис Христов”.

Спектакълът е съвместна  продукция на Държавна опера-Пловдив и ансамбъл „Тракия”.

Музикалното представление е базирано на народната приказка и е под режисурата на Росица Костова, позната на децата под тепетата със спектаклите си  „Вълшебната флейта“, „Мечо Пух“ и „Четирите годишни времена“.  „Тримата братя и златната ябълка“ е част от  проекта „Етно-симфонични приказки” с участието на утвърдени имена от  българската фолклорна и етно сцена.

Създател на концепцията и музиката в проекта е Костадин Генчев. Композитор и аранжор, оркестрант – солист кавал в Оркестъра за народна музика на БНР повече от 20 години, той има над 800 аранжимента на народни песни и над 50 инструментални пиеси за БНР.

Творческата му биография извън Националното радио е свързана с многобройни музикални, театрални и танцови проекти и събития.  Генчев е носител на наградата Аскеер  с група Булгара за музиката към театралната постановка „Дивите” на актьора и режисьор Георги Къркеланов, носител e и на  награда от Националния конкурс за написване на симфонично произведение в неравноделен размер „7/8” през 2016 г.

Диригентската палка е поверена на Димитър Христов. Композитор, инструменталист, хоров и оркестров диригент, Димитър Христов завършва СМУ “Филип Кутев” в Котел с тамбура, след това АМТИИ Пловдив с тамбура и дирижиране (хорово, оркестрово, народни състави) и композиция. Кариерата му като диригент е свързана с фолклорните ансамбли “Тракия” (Пловдив) и “Пирин” (Благоевград), а от 2011 година насам е начело на Оркестъра за народна музика на БНР.
www.plovdivtime.bg