Градска художествена галерия – Пловдив представя българско изкуство в пет последователни изложби във Виена

Градска художествена галерия – Пловдив ще се представи във Виена с мащабна изложбена програма, включваща класиците на българската живопис Цанко Лавренов и Златю Бояджиев, както и съвременните пловдивски автори Васил Стоев, Стоян Куцев, Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.

Съвместната инициатива на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“- Виена и Градската художествена галерия цели да запознае австрийската публика с някои от водещите тенденции в развитието на българското изобразително изкуство.
На 24 октомври в културната ни мисия ще се открият едновременно изложбите на Цанко Лавренов и Васил Стоев. До 22 януари 2018г. посетителите ще могат да видят 44 от най-известните платна на Ц.Лавренов от фонда на Градската галерия. Изложбите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив и са част от културната програма, посветена на Българското председателство на ЕС, както и представянето на Пловдив като Европейска столица на културата’2019г.
С финансовата подкрепа на Министерството на културата от 8 февруари следващата година в „Дом Витгенщайн“ ще бъде експонирана изложбата „Златю Бояджиев – живописец на традиционния български бит“. Успоредно с нея през февруари и март ще се представят последователно Стоян Куцев (живопис) , и в съвместна изложба – Димитър Воденичаров (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура).
www.plovdiv.bg