Обсъждат увеличение на курсовете на автобусите от градския транспорт в Пловдив

„Обсъждаме възможността следващата година да увеличим курсовете на автобусите на градския транспорт с 15%, разписанията на линиите да се изпълняват по-начесто, да не се чака много време по спирките, а гражданите да се обслужват в по-късните вечерни часове“, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Идеята е във всеки  от районите на града да има по една такава линия.

За целта се обмисля да бъдат завишени компенсациите на фирмите, обслужващи градския транспорт. В момента Община Пловдив ежегодно доплаща около 4.9 милиона лева за карти.

„Надявам се това да бъде и един от стимулите хората да използват по-често автобусите на градския транспорт за придвижване през града“, заяви кметът Иван Тотев.

Минималните изисквания към транспортните фирми за участие в конкурсната процедурата по Закона за обществени поръчки, са автобусите да бъдат модерни, удобни, чисти,  с екологичен стандарт Евро 6, работеща климатизация и т.н.. Ще бъдат пуснати малки и големи автобуси, като кои коли, къде и по кое време ще се движат ще се съгласува и ще се разпределя от специалистите на Община Пловдив, за да се обхванат максимален брой пътници в пиковите часове.

До момента има издадени около 500 индивидуални електронни карти за пътуване в градския транспорт. Те се валидират, проверяват се чрез контрольори и работят. 50 лева е цената на една карта на месец за цялата градска мрежа.
www.plovdiv.bg