Заместник-кметът Александър Държиков посрещна големия европейски писател Мирча Картареску

Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков посрещна днес в кабинета си на чаша кафе и приятелски разговор едно от големите имена в европейската литература – румънският поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист Мирча Картареску, придружаван от проф. Иван Станков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, преподавател в катедра „Българска литература“.
Поводът за визитата е участието на румънския гост в тазгодишното издание на Европейските писателски срещи, които са част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив.

Мирча Картареску ще бъде представен на пловдивската публика от проф. Станков, който освен познавач на творчеството на румънския си колега, е работил в продължение на четири години като лектор по български език и литература в Университета в гр. Крайова, Румъния.
Мирча Картареску е роден на 1 юни 1956 г. в гр. Букурещ. Професор е в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика. Превеждан е на 22 езика. На български език до момента са излезли книгите с проза: „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“. Носител е на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия.
В края на срещата, заместник-кметът подари на госта фланелка с логото на „Пловдив Европейска столица на културата – 2019“ и рекламни материали за забележителностите на града. Тримата си направиха снимка за спомен пред картини от изложбата „Кирилицата“ във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

Европейските писателски срещи се провеждат за втора година и се организират от едноименната фондация, с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града.
www.plovdiv.bg