Градска галерия Пловдив показва старинни гравюри от ателиетата на Лувъра

Изложбата съдържа ценни произведения на гравюри върху мед

Колекцията старинни гравюри от фонда на  Градска художествена галерия Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана на втория етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“№15 и ще може да бъде разгледана отново от 3 до 31 август.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра („Chalcografie de Louvre“) в един почти 200-годишен период – от 18 до началото на 20 век. Друга част от произведенията са печатани при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също битови и пасторални, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Цялата колекция „100 гравюри – съхранената художествена памет на един френски колеж в България“ съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градска художествена галерия – Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът беше реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“.
www.plovdivtime.bg