Европейската асоциация на съдиите: Промените в съдебния закон са абсурдни

Абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества са доводите, с които се прекратява достъпът до външно финансиране за съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите. Това заявява президентът на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) Хосе Игреха Матос в писмо до председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

„Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти (с външно финансиране – б.р.) е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература“, се допълва в писмото. В него се призова Народното събрание да изключи професионалните сдружения на магистрати от обхвата на проектозакона.

Въпросният проект за промени в съдебния закон предвижда съсловните организации на магистратите да бъдат изцяло лишени от външно финансиране, в което управляващите съзират основна заплаха за тяхната независимост. Същото важи и за финансиране на научна и преподавателска дейност, ако тя е финансирана от чужбина.
Очаква се преди второ четене забраната да бъде облекчена, като се допусне финансиране от Европейския съюз и от Европейското икономическо пространство. За това настоя лично премиерът Бойко Борисов. Така в „забранителния списък“ остават само Съединените щати, тъй като основните външни донори за българските магистратски организации са от Европа и САЩ.
Отново с цел да се гарантира независимостта на магистратите се предлага забрана за сдружаването им извън техните съсловни организации. Така съдии, прокурори и следователи няма да могат да участват в ръководство на най-старата съсловна юридическа организация в страната – Съюза на юристите в България (СЮБ). През последните години СЮБ бе една от най-активните прореформаторския организации в страната и промяната в закона би ударила нейната легитимност.

Отделно проектът предвижда „кариерен бонус“ за членовете на ВСС. След края на мандата им в съвета те ще могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да заемат същото ниво в системата като преди да влязат в кадровия орган на съдебната власт.
Преди няколко дни вицепремиерът с ресор съдебна власт Екатерина Захариева се обяви срещу законопроекта. Същото направи и съдия Красимир Шекерджиев, който бе избран за член на следващия Висш съдебен съвет от квотата на съдиите. В петък с критична позиция излязоха и съдиите от Върховния касационен съд.

Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) обръща внимание и специално на изискването за деклариране на членството на магистратите в техните професионални организации пред ВСС. Според организацията това изискване има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване.

„Правото на съдиите да членуват в професионални сдружения е важно, тъй като цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото, включително член 25 на Препоръка CCM/Rec 2012/12 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации. Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет – органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развитие на съдиите, има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване“, пише Хосе Матос.

Той допълва, че промените в съдебния закон не изглежда да са продиктувани от някаква „видима цел“. Съдия Хосе Матос напомня на българския парламент, че поведението на българските власти „влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии“.

„Следването на тази съгласувана политика от София е принципен въпрос не на последно място поради приетия от министрите на правосъдието на държавите-членки на Съвета на Европа План за действие за независимост на съдебната власт на срещата им на 21 април 2016 г. в София“, напомня шефът на ЕАС.
Позицията на представляваната от него организация е, че прилагането на приетите на първо четене изменения в ЗСВ „ще се превърне в пречка за свободното сдружаване на магистрати в професионални организации, като паралелно с това ще наложи забрана за участието им в управителните органи на организации, учредени съвместно с представители на други правни професии“.

Досега Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите и Асоциацията на прокурорите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации. Европейската комисия също следи изкъсо случая. Фондация „Америка за България“ реагира с позиция, че този закон би подкопал евроатлантическите ценности и приятелството между САЩ и България./mediapool.bg