Как да действаме при хипертонична криза

Често сами предизвикваме скокове на кръвното налягане

Много често хората наричат „хипертонична криза“ всяко по-осезаемо повишение на кръвното налягане над обичайните за тях стойности. Всъщност острата криза, причинена от високо артериално налагане, означава не просто измерени определени стойности, а наличие на различни симптоми. Най-често силно главоболие, придружено от гадене и/или световъртеж; зрителни нарушения; обилен кръвоизлив от носа; силно ускоряване и/или неритмична сърдечна дейност; задух, болка в гърдите и др.

Ако един човек си премери кръвното, без да чувства нищо и то се окаже например 190 на 110 мм живачен стълб, това не е хипертонична криза. Такова кръвно най-често не дава оплаквания при хора, които отдавна поддържат значително по-високи от нормалните стойности и организмът им се е адаптирал към тях. В такива случаи няма смисъл да се вика спешна медицинска помощ, но е задължително посещението при лекар в планов порядък за уточняване на вида и степента на хипертонията и за назначаване на лечение.

В други случаи артериалното налягане може да изглежда умерено повишено, напр. 160 на 95, но, ако това предизвиква някои от описаните по-горе симптоми или други признаци, е възможно да става въпрос за хипертонична криза, при хора, които не са привикнали към по-високо налягане.

Как правилно да се измерва кръвното?

  1. Това трябва да става с апарат, чийто маншет се поставя на мишницата. Апаратчетата за китка са само за груба ориентация и то при млади хора. При възрастни не вършат никаква работа и само могат да объркат напълно пациента и близките му;
  2. Кръвното се мери в седнало или легнало положение, след поне 5 минути покой;
  3. Правят се три измервания, като се взима средната стойност от тях. Някои апарати имат автоматична функция за три последователни измервания, от които показват средната стойност;
  4. Понякога при аритмия е трудно да се измери налягането. Затова е добре да се използват електронните апарати, които мерят сами и показват не само стойностите на систолното, диастолното налягане и пулса, но индикират, ако има аритмия.
  5. Ако установите нетипични за вас стойности и при трите измервания, изчакайте около 10 минути и отново измерете трикратно. При големи разлики, установени при всички серии от трикратни измервания, е възможно маншетът да не е по мярка, да не е сложен правилно или апаратът да не е изправен.

Какво трябва да се направи?

  1. При измерване на високо налягане, без това да причинява оплаквания, просто изчакайте 30 – 40 мин. и измерете отново. Когато отново стойностите са високи, ако по принцип приемате медикаменти против високо кръвно, вземете допълнителна таблетка. Добре е предварително да сте уточнили с лекуващия ви лекар от кой медикамент и по колко да вземете допълнително, когато налягането остава високо, въпреки лечението или когато скочи инцидентно.
  2. Ако чувствате неразположение и измерите високо налягане, останете в покой и се опитайте да не се паникьосвате. Това би повишило още кръвното. Вземете ¼  до 1/2 таблетка хлофазолин и изчакайте 30 – 45 минути, за да видите ефекта. Не бързайте с много лекарства едно през друго, защото рязкото спадане на високо кръвно налягане не е добър вариант. Освен хлофазолин, можете да вземете таблетка валидол под езика или капки глог, мента и валериана.
  3. Ако кръвното не спада и дори се повишава, можете да впръскате под езика спрей, съдържащ нитропрепарат (напр. Изокет). Това ще понижи бързо налягането, но за около 30 минути. Ако след това започне отново бързо да се повишава и имате оплаквания, търсете спешна медицинска помощ.
  4. Спешна помощ трябва да се търси веднага и при чувство на слабост в едната половина на тялото, затруднения в говора, трудна подвижност, затруднено дишане, тежест и болки зад гръдната кост.

Естествено, най-добре е да не се допускат хипертонични кризи. Сравнително рядко те възникват без провокация от наша страна. Тя би могла да бъде:

  • Нередовен прием на предписаните медикаменти;
  • Своеволно редуциране на дозите им;
  • Прием на много солени храни, преяждане и злоупотреба с алкохол;
  • Прием на прекалено много течности, особено при хора със сърдечни и бъбречни проблеми;
  • Остри стресови ситуации, преумора, липса на адекватен сън;
  • Престой под ярко слънце или на високи температури;
  • Рязък преход от горещо в охладени помещения и обратното.

И едно основно правило:

Запомнете, че хипертонията се контролира успешно, но все още не се лекува дефинитивно. Т.е. ако започнете прием на медикаменти срещу високо кръвно и то се нормализира, не си и помисляйте да ги спрете, „защото ви е минало“! Това е груба грешка, която по принципа на махалото може да предизвика тежки хипертонични и сърдечни кризи.

Целта на медикаментите е точно тази – да поддържат кръвното в определени граници. Когато обаче ги спрете без лекарска препоръка, се получава неприятен рикошет.

Ако през лятото налягането ви по време на лечението стане продължително време прекалено ниско и не се чувствате добре от това, само след консултация с лекаря можете да намалите дози или да прекратите временно приема на някои от предписаните ви медикаменти.
www.jovotatdnes.bg