7 промени в тялото ти при спирането на алкохола

От малки ни се повтаря за необратимите последици, които алкохолът има върху тялото ни.

От университета повечето от нас разбират на практика какво означават всички те. Не е проблем понякога на празник да изпиваш чашка, проблем е, ако чашката е по-задължителна и от вечерята.

Никой не иска да те плаши, но според биохимиците негативното влияние на алкохола може да включва много неща – от възпалителни процеси на органите ти до потенциално разрушение на твоето ДНК. Прекаленото пиене може да те подложи на риск от някои видове рак, диабет, заболявания на дробовете. И все едно това е малко, специалистите посочват и други съпътстващи пиенето неволи – лошо настроение, глад за сладко, излишество на калориите, недобър сън, суха кожа и липса на концентрация.

Ще кажеш, че това са глупости. Но има светлина в тунела. Нашите тела могат да се възстановят от негативното влияние на алкохола с голяма бързина. Говорим за часове. И колкото по-дълго не пиеш, толкова по-здраво ще става тялото ти, а кожата по-блестяща.

За да е по-нагледно всичко, направихме времева схема, по която да се ориентираш какво ще стане с тялото ти след тази последна чаша розе. В нея ще видиш как се променя то след ден, седмици, месеци.

1 час след спирането Тогава тялото ти превключва на детоксикиращ режим, за да изчисти алкохола от кръвоносната ти система и предотврати отравянето на организма ти. Един час след последната чашка дробовете ти започват да работят по-учестено. Панкреасът ти започва да изработва повече инсулин, което предизвиква силен въглехидратен глад.

12-24 часа след спирането Нивата на кръвната ти захар са нормализирани. Ако обаче се втурнеш посред нощ за сладко, може да задвижиш гликемично виенско колело, което може да се върти с дни. Затова изхвърли и замени всичко нездравословно с плодове и зеленчуци за деня на махмурлука. Ще бъдеш и дехидратирана, затова се запаси и с вода. Сложи и лимон за по-приятен вкус.

10 истини за алкохола, които не знаеш! 48 часа след спирането На този етап тялото ти преминава през най-голямото препятствие от детоксикацията. В зависимост колко си пила ще усещаш главоболие и треперене. Но най-страшното е минало. Малко помощ: Лекувай остатъчната болка в главата с масаж на слепоочията с масло от лавандула.

72 часа след спирането Всички ефекти от махмурлука сега официално са извън системата ти. Гладът ти за въглехидрати отшумява. Чувстваш се на себе си физически и емоционално.

1 седмица след спирането Започваш да спиш по-дълбоко, от което физическата и емоционалната ти енергия нараства. Кожата ти започва да изглежда по-свежа, защото възстановява хидратацията си. Състоянието и се подобрява и неща като пърхут, екземи и розацея започват да отшумяват.

1 месец след спирането Мазнините в черния ти дроб намаляват с 15%, увеличавайки възможността му да филтрира токсините и да ги изхвърля от тялото. Забелязваш и намаляване на тлъстините в корема. Кожата ти сияе.

Една година след спирането Година след последното ти пиене си загубила средно 6 килограма от теглото си и талията ти е по-малка значително. Рисковете от рак на устата, дробовете и гърдите е намалял.

Финансово погледнато, ако веднъж седмично харчиш 30 лева за пиене, спестяваш 1560 лева. Не е зле, нали?/Cosmopolitan: Dr. Cosmo/