След 10-годишна реставрация най-старата и красива къща в Старинен Пловдив отвори врати

 След усилена реставрация, продължила 10 години, къща Клианти – най-старата запазена и красива къща в Стария град в Пловдив, вече отвори врати за посетители. Лентата прерязоха кметът Иван Тотев и целият екип, работил по проекта за обновяването на къщата

Началото на възстановителните работи на къща Клианти беше дадено с така наречения Японски проект. Ремонтът е на стойност 1,6 милион лева. Къщата е на централно място като дестинация в Стария град и се очаква да бъде един от най-посещаваните обекти.

„Промяната в Старинен Пловдив е вече видима и с проекти като този надскачаме нивото на града“, заяви на официалното откриване кметът Иван Тотев.

Къща Клианти разказва историята на хората, които са живели тук. Сега мебелите са реставрирани, а килимите са ръчно направени от чиста вълна с естествени цветове. Орнаментите не се повтарят един с друг, което го няма в нито една друга къща в Стария град.
За цялостната реставрация на къща Клианти големи са заслугите на арх. Румяна Пройкова, арх. Вера Коларова, арх. Кристина Станева, реставраторът Елена Кривошиева и изпълнителят Джовани Димитров.

В къщата могат да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която се вижда сега. Вдигането на втория етаж е станало по-късно и разликата във височините я прави уникална за Старинен Пловдив.
Срещу вход от 10 лева, всеки който иска, може да разгледа уникалното бижу в Стария град на Пловдив всеки ден от 9 до 18 часа.

www.dariknews.bg