Парк Белите брези се сдоби с къщичка за книги

Къщичката е построена от ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, град Пловдив

С нова придобивка се сдоби парк Белите брези в район Южен в Пловдив. Това е къщичка за книги, сътворена от ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”.

Всеки може да избере книга от къщичката и да почете, докато си почива сред зеленината на парка. Който иска може да остави и заглавие от собствената си колекция, което вече не му е нужно. Така потокът на литература в съоръжението ще действа постоянно, без да остане празно.

„Правим това, защото смятам, че е крайно време след еуфорията от спечелването на високата титла „културна столица“ да осъзнаем, че всеки има свои субективни културни потребности и една достойна културна столица би трябвало да може да им отговори по най-адекватния начин. Тоест, културата може и следва да излезе и  извън залите за опера, театър, балет и концерти, извън галериите и музеите.

Четенето е мое хоби още от ученик и какво по-хубаво, когато то се съчетава с разходка в парка след работа или през уикенда.  Подобни инициативи има на много места по света, радвам се, че се сбъдна желанието ми тя да се появи и в нашия район, за да покажем още едно важно нещо: културата може и следва да излезе и извън центъра на града, не само във връзка с „Пловдив 2019“. Аз и екипът ми имаме идеи за оживяване на изоставени кътчета в района, които да се превърнат в пространства за култура“, обясни кметът на район Южен Борислав Инчев.
www.plovdivtime.bg