Първи фестивал на електронните спортове ще се проведе през уикенда в Пловдив

Пловдив ще бъде домакин на най-големия фестивал за електронни спортове и игри през уикенда. Близо 2000 участници ще се надпреварват за награден фонд от над 12000 лева в Палата 2 на Международния панаир.

На място посетителите ще могат да видят най-новите технологии, виртуална реалност, електронен спорт, както и да премерят сили в турнири, като за целта са осигурени 40 компютъра, 10 плейстейшъна и 5 чифта очила.

Фестивалът „Пловдив е-Арена“ се организира за първи път в града под тепетата от Game Evolution и среща подкрепата на Община Пловдив, съобщи заместник-кметът Георги Титюков.

„Пловдив е много добър град за организиране на подобни мероприятия, заради многото млади хора, които живеят тук и добрият интернет“, заяви Димитър Александров, главен организатор на събитието.

Феновете на League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, DotA2, Hearthstone, FIFA17 и още други игри ще могат да наблюдават играчите от голяма сцена или да участват. Билетите за единия или двата дни са съответно на цена – 10 и 20 лева. Предвидени са много изненади и забавления – ретро аркадни игри, рейсинг с вибриращ волан, най-новите апликации за виртуална реалност, като всичко ще бъде безплатно за желаещите да опитат своите умения.

Деца под 14 години могат да посетят фестивала, но с придружител, съобщиха организаторите.

Ще поведат и състезания за професионални геймъри, за които геймингът или компютърните игри са основно занимание и професия. Ще има участници от Сърбия и Румъния. Класирани са по 4 отбора за двата турнира на League of Legends и Counter-Strike.

Организаторите се надяват за започват да работят в бъдеще с училища и университети, като внедрят гейминга при съвместни образователни проекти.
www.plovdiv.bg