„Пловдив чете“

15-то юбилейно издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ започва днес и ще продължи до 18-ти юни. Една седмица Пловдив ще е литературната столица на България. 40 издателства разполагат най – новите си книги в 14 шатри на Алеята на книгата на площада пред Централна поща. Всяко издателство се представя чрез най-новия и най-интересен автор, който е издал през последната една година.
Официалното откриване на фестивала „Пловдив чете“ е утре вечер на Античния театър с приветствено слово от министъра на културата Боил Банов. Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на хитовете на Орлин Горанов и Тони Димитрова.
Над 100 са срещите с писатели, литературни четения, изложби, пърформанси, блицинтервюта, които организаторите от издателство „Жанет 45“ са включили в програмата на „Пловдив чете“. Официален гост тази година е турският пикател Хасан Еркек. В Пловдив пристигат гръцкият писател Макис Цитас и сръбският поет Радомир Андрич. Пловдивчани и гостите на града ще могат да се докоснат до творчеството и да се срещнат лично с утвърдени автори като Георги Господинов, Милен Русков, Александър Секулов, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Оля Стоянова, Петър Чухов, Люба Халева и редица други.
Част от програмата на фестивала е кръгла маса по въпросите на консервацията и реставрацията на книжовното наследство, която ще се проведе в петък, 16 юни, в Народна библиотека „Иван Вазов“. Същия ден, от 17 часа, е връчването на традиционните Национални литературни награди „Христо Г. Данов“. Отличията са в девет категории, водещ на церемонията ще е Ивайло Христов.
И тази година партньори на фестивала „Пловдив чете“ са Министерство на културата, Община Пловдив и Асоциация българска книга, а домакин е Издателство „Жанет 45“. Фестивалът е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2017 година.bnr.bg