Ансамбъл „Виенски челисти 5+1“ ще свири в Римския стадион в Пловдив

Предстоят четири концерта на Ансамбъл „Виенски челисти 5+1“ на емблематични места в България, с вход свободен за публиката

В рамките на 21-то издание на музикалния фестивал Австрийски музикални седмици, който е най-големият и най-дългогодишният музикален фестивал, организиран в България от чуждестранно посолство, от 14 до 17 юни 2017 г. предстоят 4 концерта под мотото „Вълшебни места – омайваща музика“.

Ансамбъл „Виенски челисти 5+1“ ще свири в Римския стадион в Пловдив, на остров Света Анастасия край Бургас, на хълма Трапезица във Велико Търново и заключителен концерт в пещерата Съева дупка край гр. Ябланица –  наистина вълшебни  места, които представят богатото историческо и културно наследство, невероятните природни красоти на България и предоставят уникални кулиси за концертите на известния ансамбъл от Австрия.

Концертът в Пловдив е на 14 юни 2017 г., сряда, от 19:30 часа на Римския стадион. Вход свободен.

Ансамбълът „Виенски челисти 5+1“ е създаден през 2008 г. по идея на Герхард Кауфман. Челистът от Виенска филхармония сбъдва една своя дългогодишна мечта – ансамбъл челисти, който да изпълнява репертоар, излизащ извън границите на сериозната класическа музика, без да отстъпва от високите художествени изисквания към интерпретацията. Така публиката би имала възможност не само да съпреживее перфектно владеене на инструмента и да се наслади на значими произведения от музикалната история, но и да се забавлява и да си тръгне след концерта с добро настроение.

Концертите на ансамбъла имат нова концепция. Първата част е посветена на важни произведения от музикалната класика, представени в изненадващ нов аранжимент. Във втората част изпълнението на произведенията се допълва и от действие и така музикантите съчетават музикална и сценична интерпретация.

Името на ансамбъла идва от самия състав – 5 мъже: Герхард Кауфман, Флориан Егнер, Франц Ортнер, Милан Каранович, Себастиан Бру + 1 жена: Йоана Захрин.

Концертът в Пловдив е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2017 година.

За фестивала

През 1996 г. Австрийското посолство организира по инициатива на пианистката Мария Червенлиева концерти с австрийска музика в гр. Пловдив. През следващата година, освен в Пловдив концерти се провеждат и в София.

Интересът на публиката към поредицата от концерти е голям и за няколко години те прерастват в Дни на австрийската музика, като концерти има вече и в други градове в България, освен Пловдив и София.

В концертите участват многобройни изтъкнати солисти и диригенти от Австрия, които заедно с български оркестри и музиканти представят австрийското музикално творчество – от класиката до съвременни произведения, чиито автори често лично присъстват на премиерните изпълнения на техни творби.

От 2006 г. фестивалът е наречен Австрийски музикални седмици и е най-големият културен проект, организиран от Австрийското посолство. В рамките на досегашните 20 издания на фестивала са организирани над 200 концерта в 15 града в България: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Шумен, Добрич, Кюстендил, Перник, Видин.
www.plovdiv.bg