Арменски фестивал се развихря в Пловдив

На 18 юни на стълбите на Каменица ще бъде представена приказка за древната история на страната

Фондация „АРАКС“ гр. Пловдив за първи път организира голям фестивал „Аз опознавам Армения и моите приятели арменците“, с подкрепата на Хоменътмен-скаути гр.Пловдив, ОФ Пловдив 2019 и с подкрепа на община Пловдив. Фестивалната програма ще започва с изложба на открито (на Малката главна), която чрез фотографии ще разкаже на пловдивчани за древна Армения с нейните хилядолетни храмове, величествена природа и красиви танци.

На 17 юни 2017 г. от 18 часа на сцената на арменски културен дом ул. „Турист“ 2 ще можете да гледате премиерната за сезона постановка на „Залових снаха си“ на Арменски самодеен театрален състав „Хагоп Баронян“. Театралният състав е с история повече от 100 години, изиграни стотици пиеси, станал семейство на стотици талантливи самодейци . В този театър за първи път до голямото изкуство се докосват Коко Азарян, последвал семейството си. Днес в състава с много вдъхновение играят млади и ерудирани творци-самодейци .

На 18 юни 2017 година пространството с надписа „PLOVDIV 2019“ на стълбите на Каменица ще се превърне в сцена, на която слънчева Армения ще гостува на древен Пловдив. Пловдив – най-старият жив град в Европа, Пловдив културната столица на Европа за 2019, етнически многолик, пъстър и вдъхновяващ със своя културен и духовен живот ще чуе една красива приказка!

Арменците ще разказваме за своята прекрасна слънчева страна, ще танцуваме и пеем така както хилядолетия са го правили дедите ни. Ние, пловдивските арменци, обичаме своя град, обичаме хълмовете му и Марица, която тихо ромоли през него, обичаме и Вас своите съграждани – евреи, руснаци, италианци, роми и турци, но заедно с това ние сме деца на света и за този наш празник сме поканили приятели-арменци от други страни да танцуват за Вас, подчертават организаторите.

Векове наред ние сме част от културата на Пловдив, а на 18 юни ще покажем един спектакъл, в който млади хора, които не са арменци, ще пеят и танцуват заради обичта си към нас. В програмата ще чуете песни на талантливи ученици от ЕГ „Иван Вазов“, ВИС „Еребуни“, вокална формация „Сирун“, децата от детска градина „Аревиг“.

Ще се насладите на танците на няколко арменски танцови състава – Нрени, Ереван, Астхикнер и нашите специални гости от съседна Гърция – танцов състав Урарту . Чест е за всички организатори включването на СКХГ Спартак и удоволствие, че ще пеем заедно с прекрасната вокална група на ОУ “ В.и К. Тютюнджиян “ Освободете си почивния ден на 18 юни за да сме ЗАЕДНО! Очакват Ви множество изненади, веселие и музика!
www.plovdivtime.bg