Пловдив получава от държавата 7 и 9 милиона лева за ЕСК през тази и следващата година

Правителството прие четиригодишна програма от 2015 до 2019 г. за подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата . Така ще се гарантира успешното осъществяване на инициативата през 2019 г.
Средствата за изпълнение на Програмата са общо 76,4 млн. лв. От тях 20 млн. лв. са от държавния бюджет, 46,4 млн. лв. – от бюджета на община Пловдив, и 10 млн. лв. – от спонсори и други източници. Средствата от държавния бюджет са разпределени по години, както следва: 2015 г. – 4 млн. лв., които са предоставени с постановление на Министерския съвет, за 2017 г. са планирани 7 млн. лв., за 2018 г. – 9 млн. лв.
Приемането на постановлението на МС бе обещано в понеделник от премиера Бойко Борисов, който присъства на дискусия за Пловдив-2019 с участието на 4-ма европейски посланици и президентът на фондация «Америка за България».

Инициативата „Европейска столица на културата” е една от ключовите дейности на Европейския съюз в културната сфера. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности и да се насърчи взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани. Градът, който спечели титлата „Европейска столица на културата”, в продължение на една година изпълнява културна програма, която има европейско измерение, съвместима е с националната културна стратегия или с политиките и с регионалните стратегии за културата./bnr.bg