Общината създава естествена връзка между Археологическия подлез и Епископската базилика

По много археологически проекти се работи в Пловдив. Приоритет е разкриването и опазването на Голямата базилика

Председателят на Общински съвет Савина Петкова откри 56-та Национална археологическа конференция, която се провежда за първи път в Пловдив. Националният форум ще продължи от 29-31 май и е с подкрепата на  Община Пловдив и Регионален археологически музей – Пловдив.

За мен е голяма чест и удоволствие да ви приветствам с „Добре дошли” в най-стария жив град в Европа, който е домакин на най-престижния форум, касаещ българската археология – 56 Национална археологическа конференция. Вярвам, че предстоят да се чуят много интересни доклади и изказвам своето уважение за науката, на която сте избрали да се посветите, за усърдието, с което работите, и за богатствата, които ни разкривате. Пловдивчани сме горди с богатото си културно-историческото наследство и тази магия в Пловдив, която се дължи на това напластяване и същевременно едновременно съществуване на различни епохи и цивилизации. Освен гордостта от културно-историческото наследство пловдивската управа подхожда отговорно към неговото разкриване и опазване и в същото време неговото рекламиране и привличане на все повече туристи от страната и чужбина, заяви в своето слово председателят Петкова.

По думите й в момента усилията са насочени приоритетно разкриване и опазване на Голямата базилика.  Работи се по създаване на  естествена връзка между Археологическия  подлез и Епископската  базилика. Предвиждат се връзки с Римския форум, който се намира  от северната страна на Пощата,  и с Малката базилика, обясни тя. Археологическите разкопки  на Форум – запад и Форум – север са  приключили. Вече е готово и плановото задание  за ремонт на пл. „Централен“. То е съгласувано с НИНКН  и предстои проектиране.  Това е изключително мащабен проект, който ще се изпълнява поетапно в следващите години.  Работи се и по Небет тепе. Очакванията са тази година разкопките там да приключат, а след което може да се подготви проект за експониране на всички културно – исторически пластове, допълни още тя.

Много отдавна имахме желание да организираме научна конференция за археология в Пловдив и това се случи, сподели, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ–БАН. По думите му пловдивските археолозии са едни от най-натоварени, тъй като реализират множество спасителни проекти годишно. Директорът на Регионалният археологически музей доц. Костадин Кисьов сподели, че това е първата национална археологическа конференция, на която домакин е Пловдив.

Конференцията се провежда съвместно с Национален археологически институт с музей при БАН. В конференцията ще вземат участие 150 археолози от музеите в страната, СУ „Св. Климент Охридски” и учени от Австрийския археологически институт, които ще изнасят доклади за най-новите археологически открития в България, Пловдив и Ефес. Участниците в конференцията ще посетят реставрираните археологически обекти в Пловдив и новата експозиция на археологическия музей.
www.podtepeto.bg