Великобритания заплаши да напусне преговорите по Брекзит, ако ЕС настоява сметката за развода да достигне 100 млрд. евр

Великобритания ще излезе от преговорите по Брекзит, ако европейските власти в Брюксел не се откажат да настояват, че „сметката по развода“ ще коства на британците 100 млрд. евро (около 86 млрд. паунда), предупреди британският министър Дейвид Дейвис, отговарящ за този процес, съобщава вестник The Sunday Times.
Той заяви, че преговорите ще изпаднат в криза от самото им начало, тъй като ЕС отказва да обсъжда бъдещо търговско споразумение, докато Великобритания не се съгласи да плати „сметката по Брекзит“.
По искане на няколко държави-членки, преговарящите от ЕС преразгледаха своите първоначални изчисления, увеличавайки задълженията, които трябва да плати Великобритания. Те включват плащанията по земеделските субсидии и административните такси на ЕС, които биха могли да продължат и след като Обединеното кралство официално напусне съюза през 2020-а година.

Г-н Дейвис посочи, че дори „един млрд. евро са много пари“, предупреждавайки, че останалите страни-членки на ЕС ще трябва да коригират позицията си, ако искат да видят напредъка в предстоящите преговори./bnr

Публикувано на
Свят