Юнкер предложи на Мария Габриел да поеме цифровизацията в ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер очаквано предложи на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел ресора за цифровата икономика и цифровото общество.
Във вторник той прие Габриел в сградата на Европейския парламент в Страсбург, за да обсъдят ролята й в комисията, след което уведоми и председателя на Европейския парламент Антонио Траяни за избора си. След това предстои Мария Габриел да положи изпит пред европейските депутати, които трябва да я одобрят.

За какво ще отговаря Мария Габриел?
Ако тя премине успешно изпита, ще отговаря за изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която ЕК прие през май миналата година и по която представи междинен преглед.
Този еврокомисар ще допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и нови европейски предприятия в областта на технологиите, се посочва в съобщението на Европейската комисия.
Очаква се тя да допринася за проекти, които се направляват и съгласуват от заместник-председателите на ЕК Андрус Ансип и Юрки Катайнен.

Ресорът „Дигитализация“ се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала. За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева.

Изпитът в ЕК
Юнкер вече е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни, с което му съобщава намерението си да възложи на Габриел отговорността за цифровизацията.
Мария Габриел ще има право да се допита до съответните служби на ЕК в подготовката си за изслушването, което й предстои пред евродепутатите.

Изслушването не е формално и Габриел ще трябва сериозно да се подготви за него. През 2010 година Румяна Желева не успя да убеди европейските депутати, че е подходяща за еврокомисар.

Мария Габриел е евродепутат от 2009 година, а в сегашния парламент е и заместник-председател на групата на ЕНП. Завършила е българска и френска филология в Пловдивския университет и магистратура по сравнителна политика и международни отношения в Докторската академия по политически науки в Бордо.

Сагата с българския еврокомисар
България е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме висш пост в Световната банка. Тя беше заместник-председател на комисията и комисар по бюджета и човешките ресурси.
България до момента е без еврокомисар, тъй като Бойко Борисов се отказа да издига кандидат в края на миналата година, докато правителството му беше в оставка, а служебният кабинет на Огнян Герджиков след известни колебания реши да остави решението на следващото редовно правителство.
Така България остана месеци наред без свой представител в ЕК и създаде прецедент. Брюксел официално успокои, че липсата на български еврокомисар не е проблем, но казусът повдигна отново дебата дали е необходимо всяка страна задължително да има свой представител в комисията.

Миналата година Бойко Борисов коментира, че ни е нужен „еврокомисар по екология или регионално развитие“, но подобно портфолио изискваше сериозно разместване в ЕК./mediapool.bg