Триметров паметник на Апостола на свободата издигат в Стамболийски

Строежът на паметник на Васил Левски започва до дни в град Стамболийски.

Проектът е на стойност 60 000 лева, отпуснати с решение на ОбС на едноименната община, като включва и  облагородяване на пространството около монумента, който ще бъде издигнат на мястото на сегашния паркинг до жп-гарата в града.

Паметникът на Васил Левски ще е с височина от над 3 метра и ще има барелефно изображение на лъв. Монументът ще е от бронз. Постаментът, на който ще има надпис с имената на Апостола и датите на раждането  и на кончината му, ще е изработен от стоманобетон, а облицовката му ще е от гранит.

Според жителите на Стамболийски, нуждата от подобен паметник е голяма, за да повдигне българския дух и родолюбивото чувство сред младите. Изграждането му ще започне след като Министерството на културата одобри проекта. Очаква се това да стане през другата седмица.

С поставянето на монумент на Васил Левски в Стамболийски ще има място, пред което ще прекланяме глави и ще пазим заветите на Апостола, убеден е кметът на общината Георги Мараджиев.
Той се надява монумента на великия българин да е готов до 18-ти юли, когато се навършват 180 години от рождението на Васил Левски.
www.dariknews.bg