Отчитат рекорден интерес към фестивала „Вино и гурме“

Над 300 комбинации на вино и храна ще се реализират по време на поредното издание на Дефиле „Вино и гурме“, което ще се проведе на 6 и 7 май в Старинен Пловдив.

Посетителите ще се потопят в истински винен празник, съчетаващ история, култура, вино и гурме. Празникът, който традиционно се случва първите събота и неделя на май, е естествено продължение на вече утвърдения фестивал „Дефиле на младото вино“. Форумът цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия.

Празненствата по откриването на третото издание на Дефиле „Вино и гурме“ започват на 6 май от 12:00 ч. в Стария град. На улица „Съборна“ ще се състои символично откриване на пролетния сезон на виното със специален концерт на „Духов оркестър Пловдив“. Посетителите ще имат възможност да се насладят на достойнствата на българските вина и ястия в неповторимата атмосфера на старинен Пловдив. Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 20:00 часа.

В двата дни на фестивала посетителите ще могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната, както и да се насладят на богатата съпътстваща програма, която включва изложби, лекции и дегустации, кулинарни работилници и филмови прожекции.

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения, се предлагат на цени между 1 и 5 лв. на всяка една от локациите.
www.dariknews.bg