Издават книжка с приказки с шрифт за дислексици

Конкурсът „Дъбови листа“ събира написани от деца приказки, за да издаде най-добрите от тях в книжка, илюстрирана отново от деца, и то с шрифт за дислексици. Това съобщи инициаторката на конкурса Нуша Роянова.

До 24 май включително всички деца и младежи до 18 години могат да изпращат до 3 свои текста с дължина до 2 стандартни машинописни страници в Word-формат на имейл: [email protected]. Ограничения в жанра няма. Добре дошла е всяка добра приказка, независимо дали разказва за феи, принцеси, животни, извънземни и земни истории.

Според Международната асоциация по дислексия между 3 и 5% от учащите се нуждаят от специални условия и подкрепа. Дислексията е състояние, което затруднява четенето. Българският шрифт, създаден от Кристина Костова, е подходящ за лека и средна форма на дислексия. Авторката го предоставя за свободно ползване, за да може повече хора с това затруднение да се възползват от него. Той е подходящ и за хора, които нямат подобно затруднение.

„Идеята на конкурса е да насърчи четенето и творчеството. Добре е да напомним, че всички ние можем според собствените си възможности да допринесем не само за провокиране на интереса към четенето, но и за създаване на по-облекчени условия за децата със затруднения при четене“, споделя Нуша Роянова.
www.marica.bg